2024. május 13. - Szervác, Imola

Szakemberhiány van

Szakemberhiányt idézett elő az idegenforgalmi ágazat utóbbi években tapasztalható rohamos fejlődése Kárpátalján, ahol speciális egyetemi képzéssel igyekeznek orvosolni a problémát.
2008. március 9. vasárnap 16:55 - Hírextra

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében az utóbbi időben mintegy 300 szálloda, motel, több mint 60 panzió és szanatórium, több száz étterem, több tucat sífelvonó, kemping, wellnes-hotel épült, és megközelíti az ezret a falusi vagy zöld turizmus keretében igénybe vehető magánházak száma. A korszerű igények kielégítését célzó új idegenforgalmi szolgáltatások, termékek, turistaútvonalak jelentek meg a nagyobbrészt hegyekkel borított régióban.

Az idegenforgalmi ágazat fejlődése jelentős szakemberhiányt idézett elő a térségben, ami mind mennyiségi, mind minőségi vonatkozásban hátráltatja a vendéglátás további fejlődését - írta a hét végén az Uzsgorod című lap.

Az idegenforgalmi szakemberekből mutatkozó hiány felszámolására az Ungvári Nemzeti Egyetem vállalkozott. A tanintézet idegenforgalmi tanszéket létesített, amely - a lap szerint - a tavalyi felvételi idényben már az egyik legnépszerűbb szak volt a továbbtanulni vágyó fiatalok körében.

A képzés egyik alappillére az idegennyelv-oktatás, amelynek keretében a diákoknak - magas tanóraszám mellett - két idegen nyelvet kell elsajátítaniuk, különös tekintettel az üzleti szférában való majdani használatukra. A jövő idegenforgalmi szakemberei átfogó képzést kapnak, amely kiterjed az ágazat valamennyi szegmensére, köztük a turizmus történetére, az idegenforgalomban alkalmazott technológiákra, a sportturizmusra, a rekreációs szolgáltatásokra, utazásszervezésre, az étkeztetés-vendéglátás szervezésére, az idegenforgalmi informatikai rendszerek ismeretére, a szállításra, könyvelésre, piackutatásra, marketingre, hirdetésszervezésre, az idegenforgalom biztonságpolitikai aspektusaira.

Az elméleti képzéssel párhuzamosan az ungvári idegenforgalom-szakos egyetemisták gyakorlati oktatásban is részesülnek a régió legjobb szállodáinak, éttermeinek, idegenforgalmi létesítményeinek, idegenforgalmi ügynökségeinek a bázisán.

A tanszék oktatói eddig 30, az oktatásban használt szakkönyvet adtak ki, kilenc nemzetközi idegenforgalmi projektet valósítottak meg és további hét ilyen program teljesítésén dolgoznak a diákok bevonásával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását