2024. május 3. - Tímea, Irma

Szigorúan ellenőrzött külföldi fellépők

A kínai vezetés rossz néven vette, hogy Björk, az izlandi énekesnő sanghaji koncertjének végén "Tibet! Tibet" kiáltással tüntetett, ezért keményebb fellépésre szánta el magát a külföldi előadókkal szemben.
2008. március 7. péntek 16:11 - Hírextra

A kulturális minisztérium pénteki közleménye szerint Björk "megszegte a kínai törvényeket és megsértette a kínai emberek érzéseit", és "hasonló esetek megelőzése céljából" erősítik az ellenőrzést a Kínában fellépő külföldi előadók fölött.

A sztár vasárnap lépett fel a kínai nagyvárosban, ahol elénekelte Declare Independence (Hirdess függetlenséget!) című nótáját is, amelyet korábban más függetlenségi mozgalmak támogatására is előadott már, legutóbb éppen Japánban bátorította vele a koszovóiakat.

Sanghajban ezt a szenvedélyes dalt fejelte meg végül a Tibet! Tibet! felkiáltással. Bár e demonstrációt a kínai média nem verte nagydobra, Björk tiltakozó akciójáról sokan tudomást szereztek a YouTube videomegosztó portálon megjelent koncertfelvétel alapján.

Egy külügyi szóvivő azt mondta az AFP-nek, hogy ha Björk tovább kardoskodik Tibet függetlensége mellett, akár örökre kitilthatják Kínából.

A pekingi kulturális tárca honlapján megjelent hivatalos közlemény hangsúlyozta, hogy "nincs olyan ország, amely független országnak ismerné el Tibetet".

Kína 58 éve vette át a hatalmat Tibet fellett, s ezt a külföldi kormányok és emberi jogi aktivisták gyakran az ország irányítóinak szemére is hányják. A száműzetésben élő dalai lámát sok tibeti egyedüli vezetőjének tartja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását