2024. április 25. - Márk

Betegellátás földrengésben

Földrengések alkalmával a kórházakban lévő orvosi műszerek ugyanolyan rázkódásnak vannak kitéve, mint az épületekben lévő minden egyéb tárgy, viszont kifogástalanul kell működniük, mert a sürgősségi betegellátás jelentősen megnőhet. Műszereiket a gyártó c
2008. február 27. szerda 08:31 - Hírextra
Japánban gyakran reng a föld, ilyenkor az épületekben az érzékeny eszközök közül sok tönkremegy és emberek is megsérülnek, de a kórházakban ez nem okozhat működési zavarokat, sőt a földrengés áldozatainak tömeges ellátását is biztosítani kell. A német műszergyárak eddig saját jól felfogott érdekükben vizsgáltatták ebből a szempontból a japán piacra szánt termékeiket, de most úgy vélik, hogy az ilyen minőségi bizonylat kötelező is lesz.

Az International Hospital Equipment and Solutions szakfolyóirat legújabb száma részletesen ismerteti, hogy a német Dräger műszergyár, amelyik már évek óta szállítja orvosi műszereit a japán gyógyintézetekbe, az egyik ottani nehézipari cég, az Ishikawajima-Harima Heavy Industries különleges laboratóriumát kérte meg legújabb kórházi műszereinek vizsgálatára.

A műszereket négynapos időszak alatt harminc, különféle próbának vetették alá. A mechanikai teszt pontosan megfelelt annak, ami a súlyos földrengések során az ilyen eszközöket érheti. Valamennyi műszert olyan módon építették be a laboratóriumba, ahogyan a kórházi őrzőszobákban azokat használják.

A földrengést utánzó rázkódás olyan késleltetett mozgás volt, ami fokozatosan gyorsult és mértéke megfelelt a nehézségi erő kilenc-tízszeresének. Ez többszöröse annak, amit a német gyár Lübeckben lévő laboratóriumában tudnak alkalmazni. A németországi mérések során a műszerek saját súlyának legfeljebb négyszeresét terhelik az érzékeny eszközökre és annak alapján nézik, hogy a műszerek továbbra is megfelelően működnek-e.

A japán gyári laboratórium óriási termében olyan vibrációs próbáknak tették ki az EKG-gépeket, őrzőszobai monitorokat, mérőfejeket, amelyek a gravitációnak a tízszeresét adták. Az ilyen 9-12 "g" érték azt jelenti, hogy addig a vizsgált tárgy súlya a tízszeresére növekedett. A mérések alapján a műszereket többek között csak olyan vizsgák után minősítették földrengésbiztosnak, ha egymás után hat alkalommal a földre leejtve is zavartalanul működőképesek maradtak. Ezek a mérések azt jelentik, hogy az ilyen orvosi eszközök túlélnék az 1995-ben, Kobe városában bekövetkezett erős földrengést is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását