2024. április 19. - Emma

Templomfosztogatók támadtak Buddhára

Thaiföld buddhistáit, akik a lakosság mintegy 95 százalékát alkotják, mind jobban aggasztja az Ajuthaya környéki templomok fosztogatása és a szent jelképek megrongálása. A Bangkoktól alig 100 kilométerre fekvő város a magyar turisták körében is jól ismert
2008. február 25. hétfő 08:28 - Hírextra
Ajuthaya 1350-tól az 1767.-ik évi lerombolásáig Sziám fővárosa volt. Több száz buddhista temploma, illetve azok romjai az UNESCO Világorökség részét alkotják.

A betörők azonban nem a műemlékeket keresik fel, hanem a környék működő templomait. Thaiföldön ugyanis még a szerényebb jelentőségű templomokban is gyakran találni aranyból készült vagy aranyozott Buddha-ábrázolásokat, illetve különböző egyéb értékes anyagból készült tárgyakat. A legutóbbi bűntény során a Bang Plamau templom két nagyméretű fekvő Buddhájaról kaparták le ismeretelen tettesek az aranyréteget. Az 53 éves Prazert Dzsántaviro apát szerint a kár mintegy 15 millió Baht (83 millio Forint).

A szerzetesek sokhelyütt igencsak világi módszereket alkalmaznak a fosztogatás megelőzésére. A drága tárgyakat olcsóbbakra cserélik. Így a rézvázákat aluminiumedények helyettesitik, a harangokat vasból öntik és a hívők a füstölő-pálcájukat manapság már nem diszes porcelán-, hanem egyszerű cserépedényekben helyezhetik el. A későbbi biztonságos azonosítás érdekében a papok fényképeket készítenek az értéktárgyakról. Nem ritkán fegyveres őr vigyázza a templomok bejáratát vagy a környékbelieket kérik fel az őrködésre.

Az Ajuthaya környéki rablások indítéka még nincs teljesen felfedve. Nem kizárt, hogy a lopott aranyat újabb kegytárgyak előállítására használják fel. "Ugyanis egyre nagyobb az igény a Buddhát ábrázoló amulettekre. Ezek kerete általában aranyból van. Sok vevő elsősorban az olyan amuletteket keresi, amelyek keretét régi Buddha-szobrok aranyábol állították elő, mivel ezeket szentnek tartják" - jegyezte meg egy szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását