2024. április 18. - Andrea, Ilma

Tandíj: nincs konkrét javaslat

Semmiféle kész, konkrét javaslat a tandíjról vagy a térítési díj jövőbeni kiszámításáról nincs - közölte Manherz Károly, a felsőoktatási tárca szakállamtitkára egy napilap értesüléseit cáfolva hétfőn az MTI-vel.
2008. február 18. hétfő 18:47 - Hírextra

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy információi szerint, ha a népszavazáson nem kötelezik a tandíj eltörlésére a kormányt, akkor a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb rendszert vezethetnek be. A legkedvezőtlenebb javaslat megszűntetné az államilag támogatott és költségtérítéses képzést, s a jelenlegi tandíj összegénél jóval magasabb térítési díjat vezetne be.
Manherz Károly szerint szó sincs arról, hogy megszűnne az államilag támogatott képzés. Hosszú távon sem gondolkodik ebben a tárca - mondta kérdésre válaszolva.

Kifejtette: hároméves költségvetés készült a felsőoktatás támogatásáról: a következő tanévben 56 ezer hallgató folytathatja tanulmányait államilag finanszírozott képzésben, emellett 3.500 hely várja a mesterképzésre jelentkezőket, s ezer hely van a doktori képzésben.

Az oktatási tárcának ugyanakkor nincs végső változata a tandíjról - jelentette ki.

Az államtitkár kacsának nevezte az újság információt. "Nincs semmilyen titkos tervünk semmivel kapcsolatban" - fogalmazott Manherz Károly. Felidézte, hogy február 7-én tartott ülést a Felsőoktatási Kerekasztal, amelyet több hónapos szakértői egyeztetés előzött meg.

A tárgyalásokról készült egy szakértői összefoglaló anyag, amely a nemzetközi példákat is sorra vette a tandíj ügyében. A lap által ismertetett változatok nem koncepciók, ezek ismertetései, összefoglalásai a már létező nemzetközi modelleknek.

A kerekasztalon abban állapodtak meg, hogy megvárják, milyen eredménnyel zárul a népszavazás március 9-én. Emellett a Magyar Rektori Konferencia is saját javaslatot tesz le április közepéig - tette hozzá.

Abban nincs vita, hogy valamilyen képzési hozzájárulást fizetni kell, annak módjáról kell megegyezni - mondta Manherz Károly.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását