2024. április 20. - Tivadar

Munka külföldön

Évente sok ezren próbálkoznak hosszabb-rövidebb ideig tartó külföldi munkavállalással, a jobb megélhetés, vagy egyszerűen a tapasztalatszerzés reményében. Az államilag is ösztönzött külföldi munkalehetőség keresése a szélhámosok fantáziáját is megmozgatja
2008. február 18. hétfő 10:00 - Hírextra
Az államilag is ösztönzött külföldi munkalehetőség keresése a szélhámosok fantáziáját is megmozgatja. Aki ilyen céllal keres állást határainkon túl, jól teszi, ha körültekintően dönt, és fűt-fát igérő magánhirdetések helyett inkább az EU álláskereső és információs rendszeréből választ a kiutazásra ösztönző ajánlatot.

Kinyílt a világ. Az Európai Unióhoz tartozó országokba már nem csak vendégként, turistaként megy a magyar, hanem munkavállalóként is sokan keresik az új lehetőségeket, kihívásokat. A kereslet és kínálat egyaránt bőséges az uniós munkaerőpiacon, ámbár az igények és lehetőségek nem mindig vannak szinkronban. Nem árt meggondolni, hogy nyelv- és helyismeret nélkül szabad-e elindulni egy idegen országba, hitelt adva alkalmi, kétes értékű, valóságalapot gyakran nélkülöző hirdetéseknek. Vagyis a külföldi munkavállalás előtt elengedhetetlen a tájékozódás, a széleskörű információszerzés.

Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztályának vezetőjeként e téren bőséges tapasztalatok birtokosa. Tőle kérdeztük:

- Bízhat-e, hogy nem jár pórul, aki az országhatáron kívül szeretne elhelyezkedni, kipróbálni tudását, szakmai felkészültségét egy kedvezőbb anyagi lét reményében?

- Teljes körű garanciára sem Magyarországon, sem külföldön nem számíthat senki. Külföldön a helyismeret hiánya, vagy a gyenge nyelvtudás miatt természetesen nagyobb arra az esély, hogy valaki pórul jár, a kockázat azonban csökkenthető, ha kellő körültekintéssel fogunk az álláskereséshez. Ebben segíthet a hosszú évek óta működő Európai Foglalkoztatási Szolgálat, az EURES, amely az Európai Unió álláskereső és információs rendszere. Magyarország négy éve, az uniós csatlakozás óta tagja az 1993-ban létrejött hálózatnak - foglalta össze a legfőbb tudnivalókat Kovács Géza, hozzátéve, hogy ennek a rendszernek éppen az a feladata és célja, hogy az uniós tagállamok, illetve az Európai Gazdasági Térség országai közötti munkaerő mobilitást elősegítse.

- Hogyan, milyen módszerekkel?

- Információs rendszert működtetünk, melynek egyik része egy többfunkciós adatbázis, a másik pedig a humán szolgáltató hálózat. Az adatbázis tartalmazza az állásajánlatokat, amelyekből bőséges a választék, általában egymillió feletti a felkínált munkahelyek száma. Az adatbázisból pontosan kiderül, hogy hol, s milyen munkára várnak munkavállalót, tehát az érdeklődő nem bizonytalanra, nem hamis információra építve indulhat útnak.

- Van mód arra, hogy a munkavállaló önmagát reklámozza?

- Az adatbázisból kikereshetők a külföldi állásra pályázók önéletrajzai, amelyekből a munkaadók tájékozódhatnak és válogathatnak. De sok egyéb kérdésre is választ ad az adatbázis. Ebből lehet tájékozódni az illető ország munkaügyi, adózási, társadalombiztosítási szabályairól, a munkaidőről, és a kereseti lehetőségekről, az adott országról szóló általános tudnivalókról, a külföldiek számára fontos hivatalok elérhetőségéről, és mindenről, ami egy idegent segíthet az eligazodásban. A képzési lehetőségeket is tartalmazza, hiszen előfordulhat, hogy egy fiatal pár megy ki, az egyik fél dolgozik, de a másik tanulna, vagy egy középkorú házaspár vállal munkát, de gyerekeik még iskolába járnak.

- Hogyan működik a hálózat?

- Minden országban vannak menedzserek, Európa-szerte hét-nyolcszázan, akik Brüsszellel és a tanácsadókkal tartják a kapcsolatot. Nekünk 24 tanácsadónk van, minden régióban dolgozik legalább egy, és a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban is többen az ügyfelek rendelkezésére állnak. Ők intézkednek közvetlenül, ha valahol például köszörűsökre vagy - mondjuk - pékekre van szükség, átlátják a kereslet és kínálat adatait, és azonnali segítséget tudnak adni, de a munkaadóról is beszerezhetik a szükséges információkat, amelyeket aztán megoszthatnak az álláskeresőkkel. Ezen kívül EURES asszisztensek is segítik a szolgálat munkáját, minden kirendeltségen. Magyarországon körülbelül 160-an vannak. Közvetlenül kapcsolatban állnak az álláskeresőkkel, akik felkeresik a kirendeltségeket, segítenek önéletrajz-írástól az internet használatig mindenben - tájékoztatott a főosztályvezető.

- Milyen tapasztalataik vannak, milyen az érdeklődés?

- Mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók előszeretettel veszik igénybe ezt az ingyenes szolgáltatást. Jelenleg 1 millió 300 ezer 219 munkaajánlat van az adatbázisunkban, és 13 ezer olyan munkaadót regisztrált a rendszer, akik jogosultak az álláskeresők önéletrajzai közül válogatni. De a szám természetesen állandóan változik. Az EURES hivatalos portáljára egyébként az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján - afsz.hu - a "Munkavégzés és megélhetés az EU-ban: álláshelyek, álláskeresők, információk" című linkre kattintva lehet a legkönnyebben eljutni.

Kovács Géza elmondta: az uniós országok élnek a szabad munkaerőáramlás nyújtotta lehetőségekkel. Például Csehországból 104 ezer, Franciaországból 57 ezer, Görögországból 13 ezer munkahely-ajánlatot tartanak nyilván, de Máltából, Luxemburgból is érkeznek ajánlatok, csakúgy, mint Ausztriából és Németországból. (A legtöbb ajánlat - több százezer - egyébként rendszeresen az Egyesült Királyságból és Németországból érkezik.) Ausztria, Franciaország és a Németország esetében kormányközi egyezmények is érvényesek. Németország leginkább idénymunkásokat lát szívesen, míg Ausztria vendéglátósokat, henteseket, szakácsokat.
Évente több alkalommal tartanak állásbörzéket, a külföldi munkaadók részvételével is, valamint tájékoztató jellegű előadásokat, helyszíni lakossági fórumokat, hogy ilyen módon is segítsék a munkavállalók eligazodását.

Leopold Györgyi
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását