2024. május 3. - Tímea, Irma

LOW: Kispályás fotók

Amatőr labdarúgócsapatok pályáit és családi otthonokban kitett fényképeket fotózott Hans van der Meer és Bertien van Manen; a holland kortárs fotóművészet két élvonalbeli képviselőjének csütörtökön nyílik kiállítása Budapesten, a Ludwig Múzeumban a LOW Ho
2008. február 18. hétfő 08:56 - Hírextra
Európai pályák: az alsóbb osztályú futball látképe - ezt a címet viseli Hans van der Meer tárlata, amelyen amatőr labdarúgócsapatok pályáiról és mérkőzéseiről készült képei láthatók.
A tárlatról szóló összegzés szerint Hans van der Meer 1995 óta foglalkozik Hollandia, Flandria-Belgium, illetve Európa más tájain járva az alsóbb osztályokba besorolt csapatok és pályáik fotózásával, nagyméretű, tűéles képeivel megidézve a huszadik század első felének sportfotóit.

Képein Európa legkülönbözőbb tájaira kalauzolja a nézőt: a francia tengerpartra, angol faluszélre, zöldellő dombok és Svájc hófödte hegyei közé, kies spanyolországi tájra, középkori francia kisvárosba, erdőszélre, düledező házak, teraszos kiskertek közé, panelházak és gyárkémények árnyékába.

A klasszikus füves pályák mellett látható kopár, szinte homokos focipálya, hóval borított, földbe ásott gumiabroncsokkal körbekerített, girbegurba vonalakkal jelölt játéktér is. Egy dolog közös csak: a mezbe öltözött focisták alakja.

A művész a pálya egészét és környezetét, valamint a fotózáskor "véletlen elemként" felbukkanó részleteket - folyóba esett focilabdát, mezőre tévedt szarvasokat, legelő háziállatokat, a pálya szélén halomba gyűjtött faágakat - is rögzíti, a rá jellemző, empatikus humorral kapcsolva össze a sportfotó és a tájkép műfaját. Sorozata különböző sportlapok és magazinok oldalain is megjelent, különféle megbízások során bővült és vált ismertté Európa-szerte.

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban nyíló kiállítás kiegészül a sorozathoz készült videókkal is. Add nekem a képed címmel láthatók Bertien van Manen felvételei, amelyeken különböző korokból származó családi fotókat örökített meg római, párizsi, stockholmi, toulouse-i, tiranai, prágai, barcelonai, szófiai otthonokban.

A fotókon nemcsak a helyszín, hanem a családi képek "kiállításának" módja is változó: díszes keretben, kitépett papírlapra ragasztva vagy csak úgy magában, a komódra állítva, egy tükör, egy szentkép keretének szélére, vagy egy kaputelefon mögé tűzve, csészék közé téve, üvegeknek támasztva, vagy esetleg a falra akasztva.

Az otthoni környezetben készített, amatőrkép-minőségű felvételek különféle emberek életének dokumentumait, személyes emlékeit, arcát rögzítik. Bertien van Manen képeivel a fotó és a rögzített idő kapcsolatát, a fotó emlékezésben betöltött szerepének alapkérdését feszegeti - írják az ismertetőben.

Bertien van Manen divatfotósként kezdte pályáját, később fordult a dokumentum-fényképezés felé. Utazásai során a világ különböző pontjain élő embereket és környezetüket fényképezi. Sorozatot készített Kínáról és "a másik, nem hivatalos" Oroszországról. Lírai, intimitással átszőtt munkáinak legújabb példája az Add nekem a képed.

A két fotóművész együttes szerepeltetésével a szervezők a fotográfia különféle útjait kívánják bemutatni, a közösség és a személyesség, a kint és bent ellentétpárjaira felfűzve.

Hans van der Meer és Bertien van Manen tárlata április 6-ig látható a múzeumban. Február 23-án, szombaton a Lumú 10-től 10-ig program keretében az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a két művésszel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását