2024. április 27. - Zita

Savanyú káposzta az űrben

Kedvenc nemzeti eledelét, a kimcsit küldi Dél-Korea áprilisban az űrbe az ország első űrexpedícióján. A kifejezetten az űrutazás kedvéért módosított recepttel készülő savanyított káposzta több más koreai eledellel együtt kapta meg a kilövési engedélyt.
2008. február 17. vasárnap 10:12 - Hírextra
A kimcsi erjesztéséhez általában tejsavbaktériumot használnak. Ezt azonban most a Koreai Atomenergia Kutatóintézet döntése alapján kihagyták az eljárásból, nehogy az űrbéli körülmények között veszélyeztesse a legénység egészségét.

Az ételnek teljesen baktérium-, sőt csíramentesnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen a szigorú előírásoknak.

Az utazó kimcsibe a káposztán kívül pirospaprika, retek, sok fokhagyma és gyömbér kerül. Egy különleges tárolótartályt is kifejlesztettek, mely nyomásálló és megakadályozza a savanyú, fűszeres lé szivárgását is.

A finomságot Ko Szannak, Dél-Korea első asztronautájának étlapjára szánják. Ko Szan nyolc napot tölt áprilisban a Nemzetközi Űrállomáson.

A kutatóintézetben kifejlesztettek még egy sor instant tésztát, fahéjas teát és organikus élelmeket a 30 éves űrhajós számára.

A koreaiak nagy része igen egészségesnek tartja a kimcsit. 2003-ban, az atípusos tüdőgyulladás- fertőzések idején az a hír terjedt el, hogy növeli a vírussal szembeni ellenálló képességet is, ekkor különösen megugrott a fogyasztása. Ám immunerősítő hatását azóta sem igazolták.

Ko Szan április 8-án két orosz űrhajóssal együtt egy Szojuz rakétával indul küldetésére. Azt nem tudni, megosztja-e ételkülönlegességeit asztronautatársaival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását