2024. április 29. - Péter

Exkluzív beszélgetés Dr. Várszegi Asztrikkal

Várakozással teljes izgalommal készültem a pannonhalmi főapát úrral készítendő interjúra, egyrészt, mert kvázi ateistaként mindig egy kis szorongással vegyes tisztelettel ülök le hívő emberrel beszélgetni, másrészt pedig azért, mert egy nagy műveltségű, s
2008. február 12. kedd 16:04 - Bencsik Gyula

Főapát úr, ön közvetlenül a világháború után, 1946-ban született, vagyis jóformán beleszületett a létező szocializmusnak nevezett rendszerbe. Ez hogyan hatott a gyermekkorára?

Tréfás közhellyel úgy is mondhatnám: nehéz gyermekkorom volt. Polgári családba születtem, horthysta katonák, altisztek is voltak a családunkban. Egyszóval nehezen éltük meg az átmenetet a szocializmusba, lévén, hogy az anyai nagyapámat kuláknak nyilvánította, apait pedig nyugdíjazta az új hatalom. Természetesen államosították a család vagyonát. 1952-re gyakorlatilag anyagilag ellehetetlenítették és jogfosztottá tették a családunkat, ráadásul a pamutiparban dolgozó édesanyámat akkoriban érte egy komoly baleset. Később könyvtáros lehetett a soproni könyvtárban.

Mindez hogyan alakította az otthoni légkört? Mivel egészítették ki azt az iskolai hatások?

Katolikus családban nőttem fel, szüleimtől keresztény nevelést kaptam, hittanra jártam. A „kettős nevelésnek” köszönhetően hamar megtanultam, hogy mit szabad mondanom otthon, mit az iskolában. Kisdobos és úttörő is voltam, 1962-ben dolgoztam a Hanság lecsapolásában serénykedő KISZ-építőtáborban, mivel ez feltétele volt az egyetemi felvételnek. Valójában nem rendített meg ez a kettősség.

Aztán 18 évesen belépett a Pannonhalmi Szent Benedek rendbe.

Ugyan kamaszkoromban engem is megérintett a szerelem, 17 éves koromtól mégis erős belső indíttatást éreztem a papi pálya és a tanári hivatás iránt. 1968-ig teológiai tanulmányokat folytattam, az első meghatározó közösségi élményem a pannonhalmi bencések között ért. Az ottani, folyamatos szellemi felvérteződés ellensúlyozta a "létező szocializmus" hatásait. Választásomban voltaképpen a hatalommal való szembenállás is szerepet játszott. A rólam készült állambiztonsági jelentésben az állt, hogy szüleim akarata ellenére léptem papi pályára.

Hogyan élte meg 1968-at?

1968. augusztus 20-án éjszaka és másnap Pannonhalmáról jól láttuk és hallottuk is a Varsói Szerződés harckocsijainak csehszlovákiai bevonulását. Egyrészt 10 évesen már átéltem az '56-os forradalom és szabadságharc felszabadító érzését, majd a szabadság elnyomását, másrészt a későbbi NDK-s útjaim és lengyel kapcsolataim jóvoltából tájékozottabb voltam, mint a lakosság többsége, így nem tápláltam hamis illúziókat a történésekkel kapcsolatban. 1968. szeptember 18-án behívtak 22 hónapra sorkatonai szolgálatra. Naponta hallottam őrnagyunk szájából a „testvéri segítségnyújtás csehszlovák barátainknak” formulát, de akkoriban kevésbé zavart a hazugság, mint mai fejjel visszagondolva, talán mert egy idő után immúnissá váltam a folyamatos valótlanságok iránt.

1971 szintén meghatározó év az életében: akkor szentelték pappá. 25 évesen kellően felmérte a döntésének a súlyát? Például azt, hogy nőtlenségi fogadalmat is tesz.

Mint említettem, vegyes gimnáziumba jártam, és a középiskolás éveim alatt nem került el a szerelem, de a hívás erősebbnek bizonyult a családalapítás vágyánál. Ameddig a családi életre készültem, legalább 5-6 gyermeket képzeltem feleségemnek és magamnak.
Persze, a szerzetesi lét szintén közösségi, mondhatni családi életforma a testvérekkel. A cölibátus kérdése örökzöld téma egyházi és világi körökben egyaránt. Egyesek a papi utánpótlás kérdésének megoldását remélik az eltörlésétől, de ezek a várakozások szerintem illuzórikusak, hiszen sok olyan egyház is küszködik utánpótlási, vagy más jellegű gondokkal, ahol nősülhetnek a papok.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását