2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az SZDSZ, a KDNP és az MDF az egészségbiztosítási törvényről

Az SZDSZ szerint nem lehet konszenzus a pénztártörvény kapcsán, a KDNP úgy látja, se szeri, se száma a törvénytervezet hiányosságainak, az MDF-nek alkotmányossági kifogásai vannak az előterjesztés kapcsán.
2008. február 11. hétfő 17:49 - Hírextra

Béki Gabriella (SZDSZ) felszólalásában tételesen reagált a köztársasági elnök pénztártörvénnyel kapcsolatos kifogásaira.

A politikus szerint az államfő a jelenlegi helyzetből indult ki, ez pedig az, hogy a magyar rendszerben komoly problémát jelent a hálapénz, a forráshiány, a nővér- és orvoshiány.

Elvileg egyet lehet érteni azzal az észrevétellel, hogy az átalakítást a társadalom támogatásával kell véghezvinni. Azonban a konszenzus iránti igény a mai belpolitikai légkörben illúzió, a rendszerváltás óta semmilyen reformtörvény nem született meg konszenzussal - húzta alá Béki Gabriella.

A liberális politikus szerint igaza van az államfőnek abban, hogy az érdekvédelmi és civil szervezetek decemberben nem kapták időben kézhez a törvényjavaslatot. Ugyanakkor ezek a csoportok felkészületlenül fogalmazzák meg kritikáikat - tette hozzá. Megjegyezte: az államfő kevesellte a versenyt, de ha garanciákat akarunk a törvényben, korlátozni kell a teljesen szabad versenyt.

Az államfői átirat utal a hatástanulmányok hiányára is. Ennek a javaslatnak a hátterében nagyon sok háttértanulmány készült el - emelte ki Béki Gabriella, aki szerint a világon mindenhol finanszírozási gondokkal küszködik az egészségbiztosítási rendszer. Az SZDSZ szakpolitikusa kiemelte: alkotmányossági szempontból nem kifogásolta a törvényt Sólyom László.

A KDNP-s Nagy Kálmán szerint a törvénnyel kapcsolatos kifogásoknak se szeri, se száma. A képviselő kiemelte: jelenleg a betegek röghöz kötése zajlik, az ellátórendszer statikussá válik, ami azt fogja eredményezni, hogy az emberek nem fognak eljutni az ellátóhelyekhez. Budapest-centrikus ellátás fog létrejönni, a vidék nyomora mellett - fogalmazott a kereszténydemokrata képviselő.

Nagy Kálmán azt mondta, a kormánypártok a szolgáltatók versenyéről beszélnek, de kérdés, eközben az ellátások közötti különbségeket csökkentik-e. A betegek kiszolgáltatottabbá válnak, mint valaha - vélekedett Nagy Kálmán, aki a jelenlegi vitát játéknak nevezte az emberekkel.

Csáky András (MDF) felszólalásában kiemelte: pártja sajnálja, hogy a köztársasági elnök nem küldte normakontrollra a törvényt, mivel az MDF alkotmányellenesnek tartja a pénztártörvényt.

Az ellenzéki képviselő visszatérést szorgalmazott az alkotmányos keretek közé. Szerinte egyértelművé kell tenni, hogy mit lehet tenni a demokratikus jogállamban. Alkotmányosan aggályos egyebek mellett, hogy bizonyos nem sürgős ellátások esetében engedélyeztetési eljárást ír elő a javaslat - mondta Csáky András.

Az MDF-es politikus szerint áttekinthetetlen hatása lesz a törvény elfogadásának, nem lehet tudni, hogyan fog működni a rendszer és a törvény bizonytalanságban tartja a szolgáltatók egy részét.
Tukacs István szocialista politikus felszólalásában kiemelte: az államfő félelmeket fogalmazott meg arról, hogy a pénztárak válogathatnak a betegek között, de senki nem válogathat majd és senki nem alkalmazhat olyan elvet, amivel máshová tereli a beteget. Nem választhat egyik pénztár sem tagokat, a pénztárakat az emberek választják - húzta alá az MSZP képviselője, aki szerint a benyújtott módosítók megfelelnek azoknak a kritériumoknak, amik biztonságossá teszik a rendszert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását