2024. április 20. - Tivadar

TB Mentők: A képviselők szavazzanak nemmel

Hétfőn szavaz a Parlament az államfő által visszaküldött egészségbiztosítási törvényről. Az Albert házaspár népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtésében részt vevő TB Mentők arra kérik a képviselőket, hogy szavazzanak nemmel az egészségbiztosítás rés
2008. február 10. vasárnap 16:22 - Hírextra

Sólyom László köztársasági elnök múlt év decemberében politikai vétót emelt a kormánypártok által elfogadott, az egészségbiztosítás részleges privatizációját célzó törvénnyel szemben. A társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezése ellenében a rendszerváltás óta példátlanul egységes társadalmi ellenállás alakult ki. Szakmai és civil szervezetek, a kormányzó pártokat kivéve az összes parlamenti és parlamenten kívüli párt, a szakszervezetek, baloldali, jobboldali és besorolhatatlan értelmiségiek emelték fel a szavukat az egységes szervezetű, non-profit alapon működő társadalombiztosítás szétverése ellen.

2008. február 11-én ismét az országgyűlés elé kerül a törvény.

A kormánypártok egyértelművé tették, hogy az államfő és a társadalom aggodalmait semmibe véve a törvényt a modell tekintetében lényegében változatlanul kívánják újra elfogadni. Nemcsak arról van szó, hogy az ország minden egyes lakosát érintő, az egészségügyi ellátást egy generációra meghatározó változtatást egy jelenleg minimális társadalmi támogatottságú kormánykoalíció kívánja eldönteni. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a törvénnyel kapcsolatos szakmai ellenérvek döntő többségét nem vették figyelembe, az egészségbiztosítás privatizációjával kapcsolatban összegyűlt lesújtó nemzetközi tapasztalatokat továbbra is vállvonogatással intézik el.

Nemcsak arról van szó, hogy ez a modellváltás semmit nem old meg azokból a problémákból, sőt, inkább súlyosbítja azokat, amelyek miatt a magyar egészségügyben valóban változásokra van szükség.

Azóta azonban az Albert házaspárnak népszavazási kezdeményezését - Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást? - az Alkotmánybíróság jóváhagyta. Demokráciánk történelme során példátlan módon magyar állampolgárok, civilek ezrei önerőből, saját költségen, szabad idejük terhére, professzionális infrastruktúra nélkül három hét alatt gyűjtik össze a népszavazás kiírásához elegendő, 200.000 aláírást. 2008 őszén várhatóan népszavazás fog dönteni abban a kérdésben, amit jelenleg egy 2-3 és egy 12-14 százalékos támogatottságú politikai párt kíván a társadalom helyett eldönteni.

Még most sem lenne késő belátni azt, hogy a társadalombiztosítás privatizációjára nem kaptak a kormánypártok felhatalmazást.

Még most sem lenne késő, hogy a kormánykoalíció az egészségügy valóban égetően szükséges átalakítására fordítsa energiáját. Például az utóbbi években alapvetően hibás kormányzati döntések által előidézett válsággócok felszámolására, amelyek kezelésére a privatizáció közismerten alkalmatlan.

Még egyszer felszólítjuk a kormánypárti politikusokat, s különösen a szocialista frakció tagjait, hogy gondolják végig, mit tesznek, gondolják végig ennek társadalmi következményeit. Éreznek-e felhatalmazást arra, hogy szembe menjenek a társadalom akaratával? Megéri-e kockára tenni a társadalmat összetartó egyre fogyatkozó alapintézményeink egyikét?

Gondolják végig, milyen baloldali értékrenddel egyeztethető össze egy olyan változtatás, amelyet a világon eddig jobboldali kormányzatok tettek meg? Kérjük Önöket, gondolják végig, mit tesznek avval az eséllyel, amit a köztársasági elnöktől kaptak hat héttel ezelőtt.

Ha február 11-én a törvény elutasítását választva, illetve a törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezést jóváhagyva meggyőződésünk szerint jól döntenek, akkor nemcsak megrendült politikai, erkölcsi tőkéjüket nyerhetik vissza, de ezrek-tízezrek tevőleges támogatását is elnyerhetik az egészségügy mindannyiunk érdekében történő átalakításához.

Kiadta: TB Mentők:
Védegylet, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Humanista Mozgalom

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását