2024. április 26. - Ervin

Populista akció a "polgári engedelmesség"

Az Egészségügyi Minisztérium szerint populista és következetlen az a "polgári engedelmességi" mozgalom, amelynek során több magánszemély 12 ezer forint megfizetésével a meglévő társadalombiztosítási jogviszonyát szeretné megőrizni.
2008. február 8. péntek 18:12 - Hírextra

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától pénteken kapott közlemény leszögezi: az Országos Egészségügyi Pénztár az úgynevezett örökváltságként érkező befizetéseket visszaküldi a feladóknak.
A kezdeményezés nemcsak abszurd, hanem következetlen is - olvasható a közleményben. "Ha ezt a +gondolatkísérletet+ komolyan vennénk, abból az is következne, hogy a jövőben az akcióban résztvevő személyeknek abból a fejkvótából kellene finanszírozniuk saját maguknak az egészségügyi ellátásukat, ami utánuk a pénztáraknak járna."

A tárca közleményében úgy fogalmaz, hogy az akciót kezdeményezők sem gondolták végig, hogy ha a társadalombiztosítás szolidaritási elvét nem akarják megtagadni, akkor "az átlagnál feltehetőleg jobban kereső személyekként" lényegesen többet kell befizetniük járulékok formájában, mint amennyit fejkvóta formájában visszakapnának.

Továbbá - folytatódik a közlemény - a kezdeményezés teljesen félreérti a pénztárak létrejöttének folyamatát. Az új pénztárak ugyanis nem "megveszik" az embereket, hanem azt a területi jogot szerzik meg, hogy a pénztárakat nem választó személyeknek az egészségügyi ellátását finanszírozzák. Ezért a jogért jelentős összeget fizetnek majd, amelyet a törvény szerint az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.

A 12 ezer forint csak az a minimális összeg, amelyet a pénztáraknak ezért a jogért lakosságarányosan a területért fizetni kell. Ez az összeg a befektetők érdeklődésétől függően lehet magasabb is - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A polgári engedelmességi mozgalmat Kiss József, az OEP volt főigazgatója indította el múlt csütörtökön, ehhez az akcióhoz csatlakozott a héten több magánszemély is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását