2024. április 23. - Béla

Ma este lesz a dalok versenye

Az Eurovíziós Dalfesztivál évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának (European Broadcasting Union, EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden résztvevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban előadnak. A hazai me
2008. február 8. péntek 15:26 - Malina Adrienn
A fesztivált 1956-os kezdete óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó televíziós műsoroknak a világon. A világ nagy részén közvetítik, Európán kívül, többek közt Ausztráliában, Kanadában, Egyiptomban, Jordániában, Hongkongban, Indiában, Dél-Koreában, Új-Zélandon és az USA-ban, annak ellenére, hogy ezek az országok nem vesznek részt a versenyen.

Európa legtöbb országa részt vett már legalább egyszer a fesztiválon, és az „Eurovízió” (Eurovision) szó ismert az egész kontinensen. Az 50-es években, amikor Európa még a háború pusztításait heverte ki, a svájci székhelyű EBU előállt egy nemzetközi dalverseny ötletével, amelyben az országok az EBU országaiba egyszerre sugárzott televízió műsorban vettek volna részt. Az ötlet Marcel Bezençon francia tévéstől származik, egy 1955-ös monacói találkozón merült fel. A verseny az akkor már létező, Olaszországban tartott Sanremói Fesztiválon alapult, és egyben az élő televíziós közvetítés technikai kísérleteként is tekintették.



A kritériumok
- a dal hossza max. 3 perc hosszúságú lehet
- a színpadon részt vevők száma: max. 6 fő
- a középdöntő napjáig betölti 16. életévét
- egy előadóművész csak egy országot képviselhet a versenyen
- az előadó szabadon dönthet, hogy milyen nyelven énekel
- a nevezett dalt élőben kell előadni, play back zenei alappal, amely nem tartalmazhat vokált, vagy annak bármilyen imitációját
Az első Dalfesztivált a svájci Luganóban tartották 1956. május 24-én. Hét ország vett részt, mindegyik 2 dalt küldve be, így összesen 14 dal hangzott el. Ez volt az egyetlen alakalom, hogy országonként több mint egy dalt adtak elő. 1957-óta az összes Dalfesztivál 1 dalt engedett meg országonként. Az első Dalfesztivált a rendező ország, Svájc nyerte meg.

1979-ben az Eurovízión az NSZK-t képviselő Dschinghis Khan együttes egyik tagja a magyar származású Leslie Mandoki, egyik énekesnője pedig az Edina Pop nevet használó Késmárky Marika volt.(Késmárky 1969-ben az Egy fiú a házból című dallal megnyerte a magyar Táncdalfesztivált, majd az NSZK-ba költözött.)

1993-ban a Dalfesztiválon való részvételhez Magyarországnak a „Kvalifikacija za Millstreet” nevű előválogatáson kellett részt venni, ahol Szulák Andrea Árva reggel című számával nem ért el kvalifikációs pozíciót. Magyar vonatkozásban Bayer Friderika az első olyan magyar énekes, aki részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselve, 1994-ben Dublinban. Ő érte el a legjobb eredményt magyarként, negyedik helyezett lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.

1995-ben egy nagy zuhanás jött. Szigeti Csaba által előadott Új név a régi ház falán című dal mindössze három pontot kapott, így Magyarország a 22. lett. A következő próbálkozás 1997-ben történt, a V.I.P. együttes Miért kell, hogy elmenj? című dala a 12-ik lett. A következő évben Charlie A holnap már nem lesz szomorú ismét kudarcot hozott, 4-ponttal, és az elért 23. helyezéssel. A 25 indulóból ez eddig Magyarország legrosszabb helyezése a Dalfesztivál történetében.

A leghíresebb győztesek
A leghíresebb eurovíziós együttes, amely a győzelem után került reflektorfénybe, az ABBA volt. Waterloo című dalukkal 1974-ben, Svédország színeiben nyerték meg a viadalt.
Nemzetközi hírnevet és sikert szerzett Céline Dion is, aki 1988-ban Svájc képviseletében nyerte meg a versenyt a Ne Partez Pas Sans Moi című dallal.
Charlie szereplését követően Magyarország sokáig nem indult a Dalfesztiválon, egészen 2005-ig. A Noxnak, Forogj, világ! című dalukkal az elődöntőben is meg kellett küzdeniük a közönség kegyeiért a döntőbe jutáshoz. Ha már oda jutottak, akkor a 12. pozíciót hozták el Magyarországnak.

2006-ban nem volt magyar induló, pénzügyi okok miatt. 2007-ben, mint az Év Felfedezetje kategória győztese a Fonogram Díjátadon Rúzsa Magdi képviselte Magyarországot a Helsinkiben tartott eseményen. Rúzsa Magdi a korábbi magyar fellépőkkel ellentétben angolul adta elő dalát. Bár majdnem kizárták a versenyből, mert az Unsubstantial Blues (Aprócska Blues) című dalának egy részletét a szabályokban megadott határidő előtt elénekelte, kiadója tagadta ezeket a vádakat. A döntőben a 9. helyet érte el, biztosítva Magyarországnak a döntőbe való kvalifikációt a Belgrádban tartandó 2008-as versenyre. Ott leszünk idén is, de ki fogja képviselni kis hazánkat?

Az Eurovíziós dalverseny (2007-ben az MTV az Eurovíziós Dalverseny elnevezésre tért át a Dalfesztivál helyett) magyar résztvevőjének kiválasztására a Magyar Televízió írt ki pályázatot még tavaly novemberben, az előzetes jelentkezés határideje december 20-án zárult le. A feltételek szigorúak voltak, mert csak olyan előadó jelentkezhetett, akinek már jelent meg lemeze, vagy érvényes lemezszerződése van. Harmincan adták be pályázatukat a megjelölt határidőig, közülük választotta ki a szakmai zsűri azt a tizenöt előadót, akik február 8-án este, az m1-en élőben közvetített nemzeti döntőn megmutathatják tudásukat.

Az indulók: Ez One zenekar, Lola, Imre Zsuzsa, Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt, Fiesta, Antal Zsuzsa & Fishers Company, Dure, 21 gramm, Gál Csaba Boogie, Candis, Szekeres Adrien, Hoffmann Mónika, Szatmári Orsolya, Csézy és Pflum Orsolya és száll harcba a belgrádi helyért.

Az egyik esélyessel, Szekeres Adriennel beszélgettem a hazai döntő előtt.

Milyennek tartod a kialakult mezőnyt?

A dolognak ezzel a részével egyáltalán nem foglalkozomk. Az igazság az, hogy meg sem hallgattam a dalokat, nem szeretném, ha ez befolyásolna engem abban, hogy a maximálisat tudjam gyújtani. Nekem az a legfontosabb, hogy magamra koncentráljak, az én dalomra, előadásomra, a táncosaimra, a hangomra. Belehallgattam az interneten a többi dalba, de egyiket sem ismerem, sőt az előadók nagy részét sem.

Meglepődtél, hogy a te dalod is bekerült a zsűri által kiválasztott legjobb tizenötbe?

Inkább azt mondanám, hogy nagyon örültem, bíztam benne, hogy be fog kerülni. Ez egy nagyon jó és igényes dal. Azért választottuk ezt, mert a tavaly megjelent lemezemen már szerepelt és a rajongók, hallgatók választása is erre esett. Ez a lemez már közel 12 ezer embernél ott van, és azt gondolom, hogy lehet adni a véleményükre.

Máshogy fogsz készülni a holnapi fellépésre, jobban fogsz izgulni, mint máskor?

Ez egy nagyon speciális helyzet. Amikor pár százas közönség előtt énekelek, akkor már nem szoktam izgulni. Az Arénába 4 ezer ember előtt viszont igen. Akkor egész nap rosszul voltam fizikailag is. A televízió megint egy másik szituáció. A stúdióban lesz körülbelül 150 ember, de tudom, hogy a sok százezren nézik majd. Biztos, hogy lesz bennem izgalom, ez olyan kettő közötti állapot.

Milyen eredményt vársz magadtól?

Mindenki azért megy erre a versenyre, mert szeretne kijutni Belgrádba. Én is akkor lennék a legboldogabb, ha utazhatnék. Azt gondolom, hogy minden ilyen zenés, énekes verseny szubjektív vélemény alapján alakul ki. Éppen ezért az ember akkor sem keseredhet el, ha nem nyer.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását