2024. április 29. - Péter

Ne zárják be a művelődési házat!

Több mint harminc kulturális szervezetnek ad otthont a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ, amelynek megszüntetéséről és épületének eladásáról február 15-én dönt a csongrádi megyeszékhely közgyűlése - közölte Ordasi Péter, a Bartók Béla Nőikar vezetője
2008. február 4. hétfő 21:28 - Hírextra

A karnagy elmondta, hogy a város központjában 38 éve működő intézmény sorsáról szóló döntés előkészítésébe nem vonták be a központ munkatársait, sem az ott működő civil szervezetek képviselőit.

A központban működő művészeti együttesek, egyesületek, klubok minimális támogatással - az utóbbi években néha anélkül is - nemzetközi színvonalon is elismert teljesítményt nyújtanak. Az 1896-ban átadott műemlék jellegű épületben számos hangversenyt, színházi előadást, s több olyan, a ház adottságait kihasználó kulturális eseményt is tartottak, amelyeket máshol nem lehetett volna megszervezni - hangsúlyozta Ordasi Péter.

Úgy vélte: a város döntése szembe megy a kulturális tárcának a művelődési házak fejlesztését célzó hosszú távú koncepciójával is, amely 2013-ig 14,6 milliárd forintot szán multifunkciós kulturális intézmények létrehozására.

A szakember szerint ugyanakkor a fő probléma nem az, hogy bezárják a központot, hanem az, hogy az előtt teszik ezt, hogy megnyugtató megoldás született volna az öntevékeny csoportok jövőjével kapcsolatban.

A civil szervezeteknek az önkormányzat által új működési helyszínként fölkínált művelődési házak többsége ugyanis a város külső területén található, és nem alkalmas a további színvonalas munkavégzésre - mutatott rá Ordasi Péter.

Solymos László alpolgármester (MSZP) a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva kifejtette: Szeged az adófizetők pénzéből az idei évben 3,2 milliárd forintot tervez költeni a kultúra támogatására, a kulturális intézmények működtetésére.

Az elmúlt években felújított szegedi művelődési házakban, valamint a belvárosban a közelmúltban nyílt kulturális intézményekben - a Korzó Zeneházban, a Reök-palotában, és a rekonstrukciót követően újranyitó Ifjúsági Házban - nagyrészt megoldható a központban működő alkotóközösségek, klubok elhelyezése - mondta a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását