2024. május 16. - Mózes, Botond

Felháborító és elfogadhatatlan a módosítás

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jogszabály-módosítását, amely szerint szerdától drágábban pereskedhetnek a munkavállalók - közölte Árok Antal, az érdekvédelmi tömörül
2008. február 4. hétfő 18:28 - Hírextra

A szakszervezet közleményében nehezményezte, hogy a módosítás mindenfajta előzetes hatásvizsgálat és érdekegyeztetés nélkül történik, s az érdekvédelmi tömörülések a sajtóból értesültek a változásról. Eszerint a munkaügyi perben az ügyfelet csak tárgyi költségfeljegyzési jog illeti meg.

A PSZ értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a per megindításakor ugyan nem köteles a költségeket megelőlegezni, pervesztessége esetén azonban kénytelen a költségeket állni.
"A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozik ez ellen és felszólítja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, a kormányt, hogy vonja vissza a módosítást. Kezdeményezzük a hazai szakszervezeti mozgalom együttes fellépését ez ügyben" - írta állásfoglalásában az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Árok Antal felidézte, hogy a korábbi rendelet a munkaügyi perekre ­– az ügyfelek jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintet nélkül – teljes (úgynevezett tárgyi) költségmentességet biztosított, vagyis a bírósághoz forduló munkavállalónak nem kellett tartania attól, hogy pervesztessége esetén ki kell fizetnie a per költségeit.

Az elmúlt időszakban amúgy is nehezebbé váltak a munkavállalók megélhetési körülményei, szaporodtak a munkaügyi viták, a munkáltatók jogsértései. Ez a módosítás álszent módon, a jogi segítségnyújtásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező jogszabály záró rendelkezései között elrejtve, az érdekegyeztetés teljes megkerülésével született - írta közleményében a szakszervezeti vezető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását