2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Lamperth foglalkoztatási és szociális konferencián

Magyarország képviseletében Dr. Lamperth Mónika vesz részt az EU foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős minisztereinek tegnap elkezdődött informális találkozóján, a szlovéniai Brdóban. A február 2-ig tartó rendezvény célja, hogy megvitassák a munka
2008. február 1. péntek 10:59 - Hírextra
Dr. Lamperth Mónika hozzászólásában hangsúlyozta: a fiatalok, az idősek és a munkába visszatérő nők foglalkoztatását a megfelelő jogi szabályozás és az aktív munkaerő-piaci eszközök hathatósan támogatják. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ennek jegyében vezette be a járulékkedvezményt biztosító Start programcsaládot is. Az atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, távmunka, munkaerő-kölcsönzés) nagyban segítik a munkaerőpiacok rugalmasságát.

A magyar szakminiszter szerint kulcsfontosságú, hogy a szociális rendszerek kellő hatékonysággal működjenek a munkaerőpiacról kikerülő emberek számára, biztonságot nyújtsanak és egyúttal ösztönözzék a mielőbbi újra munkába állást. Az oktatási és képzési struktúrát az élethosszig tartó tanulás érdekében kell kialakítani. A cél az, hogy a változásokat a szociális partnerek aktív részvételével érjük el.

A rugalmasság és biztonság (flexicurity) alatt olyan intézkedések kombinációját értjük, amelyek mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók számára megfelelő munkaerő-piaci rugalmasság, de egyben a szükséges mértékű foglalkoztatási biztonság megteremtését célozzák. A rugalmas és egyben biztonságos munkaerőpiacok megteremtése hosszadalmas folyamat, amely minden érintett aktív részvételét megköveteli. Az elmúlt években zajlott vita eredményeképpen 2007 decemberében az Európai Tanács elfogadta a rugalmasság és biztonság (flexicurity) közös alapelveit, amelyek iránymutatásként szolgálnak a tagállamok számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását