2024. május 7. - Gizella

A tanár hülye, nem a roma tanuló

Egy olyan iskolában, ahol szegregálják a roma diákokat, feltételezhetően nem folyik hatékony pedagógiai munka, nem oktatnak felkészült tanárok. A vezetőség feladata az, hogy, ha egy oktatónak roma diákokat kell tanítania, és nincsen birtokában a szükséges
2008. január 31. csütörtök 13:33 - Hírextra
Számos pozitív példa bizonyítja azt, hogy a cigány diákok eredményesen be tudnak illeszkedni az osztályokba, az iskolák sikereket tudnak elérni az integrált oktatás terén.

A hozzáértő pedagógus fel van készülve arra, hogy hogyan kezelje a roma gyerekeket az osztályban. Hiszen alapvetően minden gyerek más családi háttérből érkezik az iskolába, más az előzetes tudásuk, másban tehetségesek. Ahhoz, hogy a kulturális, szociális, tudásbeli, tehetségbeli különbségeket kezelje, széles pedagógiai módszertárból választhat: projektmódszer, kooperatív csoportmunka, drámapedagógia, Lépésről lépésre program stb. E hatékony megoldások mellett, a gyógypedagógus segítsége elengedhetetlen, és segítséget nyújthat egy olyan szakember alkalmazása, mint a roma pedagógiai asszisztenssé, aki jobban megtalálja a hangot a roma szülőkkel, és a diákok számára pedig példaként állhat, segíthet a gyerekek iskolába való szocializációjában.

A pedagógus nemcsak szaktanár, hanem elsősorban nevelő is. Az ő feladata, hogy szocializálja a gyereket az osztályban, megtanítsa arra, hogy hogyan viselkedjen az iskolában, az osztálytársaival, ha a gyerekeket elkülönítjük, akkor ezeket a dolgokat nem tanulják meg, deviánssá válnak, és soha nem fognak sikeresen beilleszkedni az őket körülvevő közösségbe.

A roma gyermek jelenléte az osztályban, ha azt a pedagógus kihasználja, kincset is érhet. Mégpedig segíthet a gyerekeknek megismerni más kultúrákat, azt, hogy hogyan fogadjunk el másokat, hogyan legyünk toleránsak a másikkal szemben.

A diákok nevelésénél tartsuk szem előtt azt, hogy mikor elvetjük a magot, még nem tudjuk, hogy milyen, mekkora növény fog belőle kinőni, a lelkiismeretes gondozás eredményeképpen gyönyörű fűszálakat nevelhetünk, ellentétben, ha nem gondozzuk a virágot, az elsárgul.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

radir
2008. február 3. 19:13
Hülye aki azt mondja másra hogy hülye. A cikkirónak fogalma nincs arról amit beszél. A cikkíró legyen szíves saját példájával megmutatni hogy ő nem hülye. Hülye az a cikkíró aki hülyeségeket ír.
2008. február 1. 12:39
Egyetértek mitzimackóval!!Nem tudom, mit tennének az alapítványosok , ha pl.órán lincshangulat alakul ki. A brutalitás ezeknek a "gyerekeknek" a génjeikben van, sajnos teljesen mindegy, milyen pedagógiai módszert vesz elő a szerencsétlen tanár. És akkor még nem szóltam arról, hogy a tisztelt szülőkkel is folyamatosan birkózniuk kell az ilyen osztályokban tanítóknak.
mitzimacko
2008. január 31. 14:09
Az EC-Pec alapítványosok kapják be! Szeretném látni közülük azt, aki mondjuk Jászladányban, Nógrádmegyerben vagy Szabolcsban tanított néhány évet az útóbbi 10 évben olyan iskolában, ahol egy családból 3-4 gyerek járt az iskolába!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását