2024. április 28. - Valéria

Családi pénzeső a londoni alsóházban

Jól jövedelmező családi vállalkozássá tehető a parlamenti képviselőség Nagy-Britanniában - ezt ismerte fel az ellenzéki Konzervatív Párt egyik alsóházi törvényhozója, aki több mint negyedmillió fontot fizetett ki dologi költségkeretéből feleségének és fia
2008. január 30. szerda 16:18 - Hírextra

Derek Conway, a tory frakció "hátsó padsoraiban" helyet foglaló - vagyis árnyékkormánybeli tisztséget nem viselő - tagja a most befejeződött vizsgálat szerint feleségének és két fiának 2001 óta összesen 260 ezer fontot (90 millió forintot) utalt ki munkadíjként.

Ezt önmagában semmilyen törvény nem tiltja - a brit parlamenti képviselők a munkatársi állományuk fenntartására rendelkezésükre álló évi dologi keretükből rokonaikat is alkalmazhatják -, ám az alsóház illetékes bizottsága azt tárta fel, hogy a tetemes összegért a két fiú, Henry és Frederick nem végzett érdemi munkát.

Conway felesége, Colette saját férje titkárnőjeként dolgozik ugyan, de évi csaknem 40 ezer fontos fizetése jóval meghaladja e munkakör javadalmazásának brit parlamenti átlagát.

A vizsgálat azonban elsősorban a két fiúnak juttatott összegekre összpontosít. Frederick egzotikus thaiföldi és marokkói túrákon vett részt, Henry pedig Londonban élte az aranyifjak életet - legalábbis eddig - az apai apanázsból.

Henry Conway közismert figurája London exkluzív éjszakai mulatóinak; csütörtökönként például nagyszabású partikat rendez a Mahiki bárban, ahol Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő kisebbik fia - is rendszeresen megfordul.

Az aranyéletnek azonban most a jelek szerint vége. David Cameron, a Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje azonnali hatállyal felfüggesztette Derek Conway frakcióbeli tagságát, és a képviselői kiváltságok és viselkedési normák ügyében illetékes bizottság ajánlása alapján rendőrségi vizsgálat is indulhat a honatya ellen közpénzekkel elkövetett visszaélés címén.

A bizottság elnöke szerdán felvetette a képviselői családtagok alkalmazásának esetleges megtiltását is, különös tekintettel arra, hogy korábban is voltak már hasonló kínos esetek a brit parlamentben.
Öt éve az akkori tory vezért, Iain Duncan Smith-t kezdték ki - később le is váltották -, miután több mint egy évig alkalmazta saját feleségét tanácsadóként, 18 ezer fontos munkabérért. A vádak szerint Betsy Smith valójában semmilyen érdemi munkát nem végzett.

A konzervatív The Daily Telegraph kiderítette, hogy a képviselői állás ma is gyakran családi vállalkozás: a brit napilap körkérdésére 38 alsóházi törvényhozó fedte fel, hogy közvetlen családtago(ka)t alkalmaz irodájában vagy választókerületében, de a parlamenti belépők jegyzéke alapján a valós szám "legalább 60".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását