2024. április 20. - Tivadar

100 évet késett a levél

Majdnem egy évszázad elteltével érkezett meg a címzetthez egy postai küldemény Csehországban. A levelet még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1914 januárjában adta postára a Cseh Királyság területén működő Tartományi Statisztikai Iroda.
2008. január 30. szerda 12:29 - Hírextra

A hivatal ebben felszólította a kelet-csehországi Ceská Skalice városkában működő méhészegyletet, hogy haladéktalanul küldje be az előző évi adatait a központba. A levél - nem tudni miért - azonban csak egy kis, mindössze 94 éves késéssel, idén januárban jutott el a címzetthez.

Ez is csak úgy volt lehetséges, hogy a Ceská Skalice-i méhészek egyike Jirí Horky nagy bélyeggyűjtő. Horky a felbontatlan levelet az egyik barátjától kapta, aki egy zsibvásáron akadt rá az értékes dologra. A Ceská Skalice-i méhészegylet, amely 1895-ben alakult meg, januári évzáró gyűlésére meghívta a közszolgálati Cseh Televíziót is és a levelet a kamerák jelenlétében bontották fel.

"Tisztelettel megkérjük az urakat, hogy méltóztassanak nekünk megküldeni néhány adatot a helyi méhészetről" - áll a levélben, amely tartalmazza a konkrét kérdéseket is. Josef Krejcí, a Tartományi Statisztikai Iroda igazgatóhelyettese a kért adatokat azonban már sosem kapja meg.

Az érdekes és értékes levelet a helyi múzeum azonnal bejegyeztette. Másolata a méhészegylet új krónikájába került, mert a korábbiaknak a II. világháború idején sajnálatosan nyoma veszett.

"Számunkra ez egy nagyon fontos dokumentum, amely arra ösztönöz, hogy még jobban tiszteljük elődeinket, s törődjünk múltunkkal" - mondta újságíróknak Rudolf Zábraha, a Ceská Skalice-i méhészegylet elnöke.

A közgyűlés ugyanakkor úgy döntött: ők is írnak egy levelet, amelyben röviden felvázolják a helyi méhészet mai helyzetét és üzenetet fogalmaznak meg utódaiknak. A levelet beragasztották a krónikába, ezzal a megjegyzéssel: felnyitni 2108 januárjában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását