2024. május 3. - Tímea, Irma

Több száz élő ember veséjét lopták el

Több száz szegény indiai munkást erőszakkal, vagy a jól fizető munka reményében fosztottak meg veséjüktől az észak-indiai Gurgaon városában lebukott illegális transzplantációs klinikán. A kioperált szerveket tízszeres áron jómódú indiaiaknak és külföldiek
2008. január 29. kedd 09:15 - Hírextra
Az indiai sajtóban megjelent beszámolók szerint több száz szegény munkásnak vették ki az egyik veséjét az Új-Delhi központjától délnyugatra fekvő Gurgaonban egy magánházból átalakított klinikán.
"Feltételezéseink szerint kilenc év alatt mintegy 400-500 veseátültetést végeztek az illegális kórház orvosai" - mondta Mohinder Lal, Gurgaon rendőrfőnöke a Hindustan Times című indiai napilapnak.
A világ második legnépesebb országában a mostani eset - amelyről a nyilvánosság is tudomást szerzett - az utóbbi évek legnagyobb szervkereskedelmi botránya. A lakosság a szervátültetésekkel kapcsolatos jogszabályok szigorítását és az illegális klinikák felszámolását kéri az indiai kormánytól, miközben világszerte egyre többen várnak új vesére.

A szervkereskedő banda vezetője, akit a Mail Today című napilapban Doktor Horrorként említenek, a rendőrség szerint lehet, hogy már elmenekült az országból. A hatóság szerint ötvennél is több orvos vehetett részt a beavatkozásoknál.

A rendőrség két amerikai és három görög állampolgárt talált egy luxus vendégházban, őket is a lebukott klinika orvosai operálták, a páciensek végül elhagyhatták az országot.

Az áldozatok többsége arra panaszkodott, hogy munka reményében egy házba csalták őket, ahol rászedték, vagy fegyverrel fél veséjük eladására kényszerítették őket. Többségük 50 ezer rúpiát (223 ezer forintot) kapott, a kioperált szervet a banda tagjai tízszeres áron adtak tovább.

Az egyik áldozat csak arra emlékezett, hogy fegyveresek egy szobába vitték, a vércsoportját megvizsgálták és egy injekciót adtak neki, majd arra ébredt, hogy alhasi fájdalmai vannak, mire közölték vele: veséjét eltávolították.

Az átültethető szervek hiánya miatt a szegényeket kihasználó illegális szervkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt. A jómódú országokból érkező betegek több ezer dollárt is képesek fizetni egy veséért, amelyet a feketepiacon átlagosan 100 dollárért (175 ezer forintért) lehet beszerezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását