2024. május 5. - Györgyi

Olcsóbb egyetemi tankönyvek?

Az oktatási tárca a jövőben is kedvezménnyel kívánja segíteni a felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvellátást - tájékoztatta a minisztérium hétfőn az MTI-t. A szaktárca a költségvetésében elkülönített támogatást olyan módon juttatja el a felsőoktatási köny
2008. január 28. hétfő 11:58 - Hírextra
Ez magában foglalja a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által felajánlott, példányonként maximum 10 százaléknyi kedvezményt is. A felsőoktatási szakkönyvek, tudományos könyvek elsődleges vásárlói ugyanis az egyetemi, kari, intézeti, tanszéki, főiskolai könyvtárak, amelyek egy-egy műből több példányt is megrendelnek.

A minisztérium a jövőben támogatási szerződést köt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel, és ezt követően adja át a támogatásra szolgáló keretet. Tavaly egyébként a cég megkapta a 2008. június 15-ig felhasználható pénzösszeget. A szaktárca emellett létrehoz egy szakértői bizottságot is, amelyben képviselteti magát a Magyar Rektori Konferencia, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Főiskolai és Kari Könyvtárigazgatók Szövetsége és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete.

A testület feladata az lesz, hogy a könyvkiadók által a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez eljuttatott mintapéldányok alapján eldöntse: az adott mű felsőoktatási célokat szolgál-e, és felkerülhet-e a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ajánlati listájára, A bizottság egyúttal rendszeresen figyelemmel kíséri a támogatásban részesített művek értékesítését, és arról évente - június 30-ig, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adatai alapján - értékelést készít az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkárnak.

A tárca közleménye szerint a kiadók által a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez eljuttatott mintapéldányt a szakértői bizottság döntése nyomán a kft. feldolgozza, és a testület által megállapított áron felajánlja megvételre a felsőoktatási könyvtáraknak. Ezekből egyéb szervezet és magánszemély is vásárolhat, de a kedvezményes ár csak a felsőoktatási könyvtárakra vonatkozik.
A szaktárca 1997 óta hirdeti meg felsőoktatási tankönyv- és szakkönyv-támogatási pályázatot. Eddig erre a célra több mint hárommilliárd forintot fordított, ez csaknem 3.000 mű megjelenését tette lehetővé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását