2024. május 8. - Mihály

Vaszary-életmű a Nemzeti Galériában

Csaknem 380 műtárgyat nézhetnek meg a látogatók csütörtöktől a Vaszary-életmű kiállításon. A művész fél évszázados pályáját hazai és külföldi köz-és magángyűjteményekből válogatott festmények, grafikák, iparművészeti alkotások és dokumentumok mutatják be
2007. október 17. szerda 16:03 - Hírextra
A múzeum munkatársai két évig készítették elő a Vaszary-életmű tárlatot, mondta el a Független Hírügynökségnek a kiállítás kurátora. Gergely Mariann hozzátette: 374 műtárgyat láthat a közönség a gyűjteményes kiálíltás tereiben. 201 olajfestmény, 117 grafika, 56 iparművészeti alkotás és 62 dokumentum árulkodik Vaszary János munkásságáról a pályakezdéstől az életmű kiteljesedéséig. Összesen 124 köz-és magángyűjtemény anyagából állt össze a kiállítás, közölte Gergely Mariann.

Az időrendben összeállított tárlaton a látogató megtapasztalhatja, hogy hányféle stílusban alkotott az 1867-ben született Vaszary János. A kezdeti főúri portrék, a naturalista zsánerképek, a szecesszió és a szimbolizmus jegyében született táblaképei, a kubista formakísérletei, az avantgarde vonulatba tartozó festményei rajzolják meg ennek a sokoldalú művésznek a portréját. A kiállított gobelenjei, függönyei és bútorkárpitjai, valamint könyvtervei és illusztrációi is Vaszary János sokoldalúságát hivatottak bemutatni.

A tárlaton látható dokumentumok is tanúsítják, hogy aktív közéleti tevékenységet is folytatott Vaszary János szakmai és tanári hivatása mellett. Utolsó nagy alkotói korszakában, a húszas évektől 1939-ben bekövetkező haláláig, festette a nagyközönség által leginkább kedvelt képeit. Ebben a színes korszakában hangsúlyosan jelenik meg a nagyvárosi élet, a mediterrán táj szépsége, valamint az art deco divatja.

A Vaszary-életmű tárlatot február 10-ig nézheti meg a közönség.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását