2024. május 9. - Gergely

Vandálok meggyalázták az emlékművet

További rongálás érte a II. világháborús emlékművet Jászjákóhalmán; az elhunyt hősök neveit megörökítő négy bronztábla közül korábban már hármat elloptak, a napokban pedig a negyediket is elvitték az alkotásról - tájékoztatta a Jászberényi Rendőrkapitánys
2008. január 25. péntek 14:37 - Hírextra
A rendőrség még az első eset után nyomozást indított a helyi polgármesteri hivatal feljelentése alapján, amely jelenleg is tart - tette hozzá Budai Orsolya rendőr főtörzsőrmester.

Az emlékművet 17 évvel ezelőtt avatták fel a jászsági településen, előállításának költségeit a helybeliek adták össze. Felállítását éveken át zajló gyűjtőmunka előzte meg, amelynek során 142 háborús hős nevét sikerült összeszedni.

Az alkotást az évek során már kétszer is meggyalázták. Először bronzból formázott borostyánleveleit tördelték le, majd 2007 novemberében az emlékmű három bronztábláját lopták el, a márványból készült fedőlapjait pedig összetörték és szétdobálták.

Fodor István Ferenc, a helyi honismeretei szakkör vezetője az eset kapcsán úgy fogalmazott, hogy a tettesek felbecsülhetetlenül nagy erkölcsi kárt okoztak, ami nem mérhető azzal az összeggel, amit akkor kaphatnak meg az elkövetők, ha zsákmányukat leadják egy színesfém-kereskedőnél.

Tavaly februárban a Jászság egy másik településén, Jászkiséren Rákóczi fejedelem bronzszobrát lopták el. Az önkormányzat azonnal 200 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel, és ennek is köszönhetően két héten belül, egy közúti ellenőrzés során egy gépkocsiban megtalálták az eltulajdonított mellszobrot. A Rákóczi-szobor azóta újra a nagyközségben áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását