2024. április 19. - Emma

Búcsúzik a divatdiktátor

Szerdán a párizsi Rodin-múzeumban tartja meg utolsó divatbemutatóját Valentino, az olasz divatdiktátor, aki 75 évesen búcsúzik a fényűzés, a hírességek és a topmodellek világától.
2008. január 23. szerda 07:30 - Hírextra

A kifutó-adieu után még két búcsúfellépés várja: a cannes-i filmfesztiválon májusban lesz a premierje a pályáját bemutató Valentino, az utolsó császár című életrajzi dokumentumfilmnek, a párizsi Louvre-ban pedig június 18-án retrospektív kiállítás nyílik 200 kreációjából.

A szerdai bemutatón a leghíresebb topmodellek közül ott lesz Eva Herzigova, Claudia Schiffer és Karen Mulder, de sajnálatára nélkülöznie kell majd Carla Brunit, egyik kedvenc sztármanökenjét, mivel Sarkozy francia elnök új szerelme jelenleg - mondja Valentino - "túlságosan elfoglalt".

(Egyébként az róla a véleménye, hogy "csodálatos nő, megfelelő az Elysée-palotába, megvan benne minden, amire egy First Ladynek szüksége van)".

Valentino 45 éven át öltöztette a világ legszebb asszonyait, olyan hírességek hordták ruhakölteményeit, mint Elizabeth Taylor, Diana hercegnő, Jackie Kennedy vagy Rania, a jordániai uralkodó felesége.

A divattervező neve akkor került először a címlapokra, amikor 1963-ban John Kennedy amerikai elnök meggyilkolása után özvegye tőle rendelte meg a gyászruhákat a búcsúszertartásra. Jackie hű maradt a tervezőhöz, neki adott megbízást az esküvői ruhája elkészítésére is, amikor öt évvel később házasságot kötött Onasszisz görög hajómágnással.

Liz Taylor is tőle rendelt, amikor 1991-ben világraszóló nyolcadik esküvőjét tartotta Michael Jackson popsztár Neverland nevű birtokán Larry Fortenskyvel, akivel öt évig tartott a frigye.

Farah Dibáról, a megdöntött iráni sah, Mohamad Reza Pahlávi özvegyéről feljegyezték, hogy amikor 1979-ben férjével együtt elmenekült az országból, egy Valentino által kreált bézs gyapjúkabátot viselt.
De nemcsak régi nagy nevek fordultak Valentinóhoz: az utóbbi időkben olyan híressségeket öltöztetett, mint Gwyneth Paltrow, Halle Berry, Jennifer Garner, Naomi Watts és Lindsay Lohan.

Oscar-díjuk átvételekor Valentino kreációját viselte Cate Blanchett és Julia Roberts is.
Közeli visszavonulása alkalmából adott nyilatkozataiban Valentino sajnálatának adott hangot, hogy nem nevelt ki utódot, aki átvegye helyét a divatháza élén, de hozzáfűzte, hogy ez a gondolat sohasem lelkesítette, mindig maga akart kézben tartani mindent. A rajzolás, a tervezés hiányozni fog, mondta el, de a divat mai világa nem.

"A divat világa leromlott, mindenki ugyanazt csinálja. Hiányzik a kihívás, a kreativitás és a vidámság. Ma csak (üzleti) számokról szól" - hangoztatta többek között a torinói La Stampa című napilapnak adott interjújában.

Nyugdíjas tervei között Valentino a kertészkedést, a rózsanemesítést és "kutyafalkájának gyarapítását" említette meg (már eddig öt ebből áll), és síelni is fog Svájcban. Nagy kedve lenne továbbá operajelmezek tervezéséhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását