2024. május 7. - Gizella

Árulással vádolják a talkshow-királynőt

Árulással vádolja sok női rajongója az afro-amerikai Oprah Winfreyt, a tengerentúli talk show "királynőjét", amiért a fekete bőrű Barack Obama szenátort támogatja az elnökválasztási kampányban, ahelyett, hogy az első nőt akarná a Fehér Házba juttatni.
2008. január 22. kedd 09:49 - Hírextra

Egy férfit támogat, azért mert fekete - fogalmazódik meg abban a több ezer levélben, amely Oprah irodájába az utóbbi hetekben érkezett. Az "üggyel" már az amerikai hírtévék is foglalkoznak.
Oprah Winfrey befolyását nehéz túlbecsülni: naponta tízmilliók nézik beszélgetős műsorát. Nemcsak minden idők legjobban kereső tévés sztárja, a Forbes magazin tavaly a legbefolyásosabb hírességgé választotta.

Oprah - Amerikában így ismeri mindenki - ismertségét Barack Obama demokrata párti szenátor szolgálatába akarta állítani. A változás jelszavával kampányoló Obama az Egyesült Államok első fekete elnöke kíván lenni.

A televíziós dívát sokan támadták azután, hogy december közepén elkísérte Obamát Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina államokba kampányolni. Egyes elemzők szerint jelentős szerepe volt abban, hogy a szenátor meglepetésszerű győzelmet aratott a kulcsfontosságú Iowában.

Oprah - talán a tiltakozó levelek hatására - az utóbbi két hétben eltűnt Obama kampányából. Már a New Hampshire előtti kritikus napokban sem lépett fel, és a hét végi, döntő fontosságú dél-karolinai forduló előtt sem látni az előválasztási rendezvényeken.

A tévésztár stábja szerint Oprah azért maradt távol, mert a napi műsorkészítés mellett egy több millió dolláros ügylet megkötése foglalta le az idejét. A Discovery kábelhálózatón saját csatornát létesít, az Oprah Winfrey Hálózatot.

Obama tanácsadói még reménykednek abban, hogy Oprah visszaül a "kampányvonatra". Obama vetélytársai viszont azt gyanítják, hogy a tévésztár megijedt a kampányfellépései által kiváltott szélsőséges reakcióktól.

Oprah weboldalán több százan szóltak hozzá a témához. Az egyik általános kifogás az, hogy nem a nőt, Hillary Clintont, hanem a fekete jelölt-aspiránst, Obamát támogatja. "A feketét választja a nővel szemben" - olvasható az egyik bejegyzésben. Mások egyenesen rasszizmussal vádolták. Többek szerint szereplése miatt rajongóinak egy része el fog pártolni tőle.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását