2024. május 3. - Tímea, Irma

Színlelt adóellenőrzéssel csaltak ki pénzt

Adóellenőrzést színlelve, álszabálytalanságokra hivatkozva csaltak ki pénzt vállalkozóktól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az ügyben érintett két volt APEH-es dolgozó, egy ügyvéd és három civil személy ellen hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás meg
2008. január 16. szerda 12:48 - Hírextra

A 30 és 31 éves nyíregyházi APEH-ellenőrök, akiknek a munkaviszonyát a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor az adóhatóság azonnal megszüntette, magánszemélyekkel együttműködve, hivatalos eljárás látszatát keltve küldtek ki idézéseket vállalkozóknak - mondta Szepesi István dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

Hozzátette: anyagi ellenszolgáltatásért cserébe gyors és kedvező eredményű adóellenőrzést ígértek, s ha fizetett a megkeresett személy, a civilek vették át a pénzt, majd megosztoztak azon.

Emellett a kiválasztott adózókat rugalmas ügyintézést ajánlva egy 37 éves nyíregyházi ügyvédhez irányították. Amikor az ügyvédre lecsaptak a nyomozók, éppen egy vállalkozó távozott tőle, aki négymillió forintot fizetett a felajánlott és hamis dokumentummal alátámasztott szolgáltatásért.
A főkapitány hangsúlyozta: az eddigi adatok szerint a hatfős társaság 13,3 milliót kért vállalkozóktól, akik közül négy személy fizetett is 7,3 millió forintot.

A volt APEH-ellenőröket, az ügyvédet, valamint a civilek közül egy 30 éves nyíregyházi vállalkozót és egy 32 éves nyírteleki foglalkozás nélküli személyt a bíróság már előzetes letartóztatásba helyezett, egy 35 éves, szintén foglalkozás nélküli újfehértói lakos ügyében pedig később dönt.

Szepesi István fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a nyomozás még az elején tart, a házkutatások során lefoglalt iratokat és az adathordozókon lévő információk ellenőrzik.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: az adóhatóság belső ellenőrzése és biztonsági mechanizmusa is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a volt dolgozóik lebuktak.

Hangsúlyozta: az adóellenőrzést mindenkor egy külön szervezeti egység jelöli ki, s az ügyfeleket arról határozatban értesítik, az eljáró revizort pedig megbízólevéllel látják el.

"S az utóbbit nem maga az ellenőr írja alá, mint az a bűncselekménygyanús esetben történt" - jegyezte meg, hozzátéve azt is, hogy húsz éve dolgozik az APEH szervezeténél, de Szabolcsban ilyen ügy még nem fordult elő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását