2024. május 5. - Györgyi

Káoszt okozhat a politikai patthelyzet

A kenyai rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy többszáz fős ellenzéki tüntetést szerdán az afrikai ország legnagyobb kikötővárosában. A kenyai ellenzék korábban jelezte: a kormányzati tiltás ellenére is megtartják a szerdán kezdődő háromnapos tüntetés-s
2008. január 16. szerda 14:56 - Hírextra

Raila Odinga ellenzéki vezető és követői továbbra is fenntartják állításukat, hogy Mwai Kibaki államfő csalással nyerte meg a december végi elnökválasztást az kelet-afrikai országban.

A rendőrök könnygázzal oszlattak fel kettő, fiatalokból álló csoportot, akik "káoszt akartak okozni" - közölte Mombasa város rendőrparancsnoka. Elmondása szerint összesen háromszáz fiatal gyűlt össze az ország délkeleti részén található kikötőváros egyik stadionjánál.

"Megtartjuk a demonstrációkat"- mondta az ellenzéki Narancs Demokratikus Mozgalom (ODM) főtitkára az AFP francia hírügynökségnek. A rendőrség szóvivője közben megerősítette, hogy a tüntetésre vonatkozó tiltás továbbra is érvényben van, és elég rendőrt vezényeltek az utcákra annak betartására. A szóvivő arra bátorította a kenyaiakat, hogy nyugodtan végezzék megszokott napi teendőiket.

Több nagyvárosban rohamrendőröket vezényeltek a parkok és stadionok közelébe, hogy megakadályozzák a rendbontást, néhány helyen pedig elbontották az ellenzékiek által épített úttorlaszokat. A korábbi demonstrációkkal ellentétben a mostani előtt nem vezettek be járműtilalmat, ezzel is arra bátorítva az embereket, hogy menjenek dolgozni.

A december 27-én tartott elnökválasztást követő ellenzéki tüntetések után összecsapások törtek ki az egyébként nyugodt helynek tekintett országban: az etnikai jelleget is öltött zavargásokban nagyjából hétszáz embert halt meg, és negyedmillióan menekültek el otthonaikból. Elemzők attól tartanak, hogy a folytatódó politikai patthelyzet és erőszak káoszba sodorhatja az országot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását