2024. április 29. - Péter

Diszkriminálják a melegeket

A Patent Egyesület 2002-2007 között elkövetett jogsértéseket feltáró kutatásának eredménye szerint hátrányos megkülönböztetésre számíthat az a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személy, aki nyíltan felvállalja szexuális irányultságát.
2008. január 11. péntek 14:56 - Hírextra
A Patent Egyesület most kiadott jelentése esettanulmányokon és helyzetelemzésen keresztül mutatja be az LMBT embereket ma Magyarországon érő jogsértéseket.

A tanulmány több jellemzőnek mondható diszkriminációs esetet is felsorol: egy szolgáltató általi diszkriminációs ügyet, amikor egy meleg párt azért akartak kiküldeni egy koncertről, mert csókolóztak; vagy egy transzszexuális diákot e tulajdonsága miatt támadott meg fizikailag tanárja az iskolában. Az is tipikusnak mondható, hogy egy biszexuális nőt azért zaklatott, majd üldözött el munkahelyéről a kollégája, mert neki tulajdonított egy leszbikus társkereső hirdetést. Két nagy nyilvánosságot kapott eset lényegi eseményeit is bemutatja a kiadvány: a Károli Gáspár Református Egyetemről eltanácsolt bizonytalan szexuális érdeklődésű hallgató esetét, valamint a 2007-es büszkeségnapi felvonulás elleni támadásokat és az ennek során tapasztalt rendőri hanyagságot. A kutatás több olyan területre is ráirányítja a figyelmet, amelyekre eddig nem terjedt ki az LMBT emberek jogegyenlőségével kapcsolatos érdeklődés. Ilyen az LMBT gyerekek ellen a családjukban elkövetett erőszak, a leszbikusok mesterséges megtermékenyítését megnehezítő jogi szabályozás, és a transzneműeket érő állandó szóbeli zaklatás. A jelentés külön fejezetet szentel a HIV-pozitívok helyzetének, akik rendszeresen szembesülnek alapvető emberi jogaik megsértésével az ő ellátásukra egyedüliként szakosodott kórházban.

A jogvédő szervezet kiadványában számos ajánlást is megfogalmaz az állami döntéshozóknak, szolgáltatóknak, oktatási intézményeknek és munkáltatóknak. Javasolják többek közt a HIV-fertőzöttek és AIDS- betegek kizárólagos ellátását végző kórház monopolhelyzetének megszüntetését, a büszkeségnapi felvonulások biztosítására vonatkozó rendőrségi eljárásrend megalkotását, a transzneműek rendőrségi igazoltatási szabályainak rögzítését, a házasságkötés jogának kiterjesztését az azonos nemű párokra, valamint az LMBT emberek munkahelyi diszkriminációja esetén kötelező belső szabályzat elfogadását, az ezzel kapcsolatos felvilágosító anyagok terjesztését.

A kiadványban ismertetett esetek, és az azok nyomán született ajánlások célja egyrészről a jogsértések tudatosítása, másrészt a jogalkotók és jogalkalmazók számára azon konkrét feladatok meghatározása, melyek elősegítik az LMBT emberek teljes jogegyenlőségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását