2024. március 29. - Auguszta

Száz éves lenne a trombitáskirály

A források többsége szerint száz évvel ezelőtt született Henry Red Allen amerikai jazztrombitás és énekes, akit Louis Armstrong, Roy Eldridge és mások mellett hangszerének legjobb művelőjeként emlegettek.
2008. január 6. vasárnap 16:06 - Hírextra
Eszerint New Orleanstól nem messze, a louisianai Algiersben jött világra 1908. január 7-én. Apja elismert zenekarvezető volt New Orleansban és környékén. Ő maga gyermekként kezdett barátkozni a zenével. Kitűnő tanárai voltak, közülük elsősorban Manuel Manettát emelik ki a források.

Tizenhatéves korától profi zenész volt, a húszas évek első felében az Excelsior Brass Bandben Sam Morgan, George Lewis és John Casimir zenekarában, valamint a Mississippi zenés hajóin foglalkoztatták. Még nem volt húszéves, amikor New Yorkba utazott, ahol a "szakma" egyik nagyágyúja, King Oliver zenekarában folytatta. Később megfordult Louis Russell (nála játszott később Louis Armstrong), majd a harmincas években Fletcher Henderson együttesében is.

Az első lemezfelvételét a húszas évek végén készítette a Victor Recordsnál. Legismertebb korai felvételei a Ride, Red Ride, a Yeah, Man, a Queer Motions és a Nagasaki.

Az első saját zenekarát 1940-ben alakította, s ezzel turnézott szerte az országban mintegy másfél évtizeden keresztül. New Yorkban a híres Metropole bárban kapott szerződést. Akkori együttesének tagja volt többek között Coleman Hawkins szaxofonos, akivel éveken keresztül Fletcher Henderson zenekarában játszott. Akkoriban neve már legendává vált, fellépéseire a legjobb zenészek jártak rendszeresen.

Lemezeket készített többek között Fats Wallerrel, Jelly Roll Mortonnal valamint két legendás bluesénekesnővel, Victoria Spiveyvel és Billie Holidayjel. Az ötvenes évek második felében ismét saját együttest szervezett, majd az évtized végén Kid Ory bandájával eljutott Európába is.

Szerepelhetett az egyik legjelentősebb televíziós sorozatban, a Sound of Jazzben
Viszonylag kevés "sorlemezt" készített, de számos válogatáson hallható játéka - a legutóbbi 2005-ben jelent meg.

Henry Red Allen 1967-ben halt meg New Yorkban rákbetegségben. Méltatói szerint ő volt az a trombitás, aki Louis Armstrong technikai újításait alkalmazva talán túl is lépett az "aranytrombitáson". Elnyerte a Down Beat rangos jazzszaklap díját a tradicionális és a mondern jazzkategóriákban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását