2024. május 8. - Mihály

Éhségsztrájk és hajvágás a reform ellen

Egy katolikus plébános sajátos módon csatlakozott éhségsztrájkoló szerzetesek akciójához szerdán Budapesten, Lipp László (László atya) a haját levágva tiltakozott az egészségbiztosítás átalakítása ellen.
2008. január 2. szerda 20:37 - Hírextra

A két jezsuita szerzetes - Vértesaljai László és Hofher József - az egészségbiztosítási törvény zárószavazása előtt kezdte a sztrájkot, mert szerintük az egészségbiztosítás megváltoztatásával elsősorban a legszegényebbek járnak rosszul. Az ételmegvonást december 17-e után háromhetesre bővítették. Az általuk kezdeményezett szigorú böjthöz azóta többen csatlakoztak.

Lipp László a gazdagréti Szent Angyalok templomában tartott sajtótájékoztatóján - ahová már lenyírt hajjal érkezett - utalt Erdő Péter bíboros karácsonyi szentmiséjére, amelyben az esztergom-budapesti érsek a társadalmi szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. A plébános szerint ennek az egészségügy terén is működnie kell.

A hatalmon lévők nem élhetnek vissza a hippokratészi esküvel, amelynek értelmében az egészségügyi dolgozóknak minden körülmények között el kell látniuk feladatukat, tehát nem sztrájkolhatnak felelőtlenül - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági szempontoknak nem szabad előtérbe kerülniük az egészségügyben, "a gazdasági érdek ne kopassza meg az embereket se anyagilag, se szellemileg, de lelkileg sem". Ahogy fogalmazott: a szeretet, az irgalom és a humánum fontosabb az anyagi javaknál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását