2024. május 5. - Györgyi

Községek az idősekért

Öt község kapott idősbarát önkormányzat elismerő címet az idén a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűléstől - közölte a megyei önkormányzat sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.
2007. december 27. csütörtök 12:42 - Hírextra

A cím azoknak a települési önkormányzatoknak adományozható, amelyek a szociális ellátásokról szóló törvényben megfogalmazott kötelező időskori szociális ellátórendszert működtetik, s ezen felül a korosztályi civil szerveződések támogatásában is példát mutatnak.

A megyei önkormányzat pályázati kiírására ez évben hat javaslat érkezett, közülük a megyei közgyűlés öt pályázatot támogatott.

Tét városban sűrű szövésű és jól összehangoltan működő a szociális háló. Társulási formában öt környező község részvételével tevékenykedik a területi gondozási központ és az idősek napközi otthona. Az önkormányzat házi szociális gondozásról, továbbá szociális étkeztetésről is gondoskodik.

A nyugdíjas klub 1978 óta fogadja az idős embereket.

Tápszentmiklós önkormányzata egy évtizede foglalkozik kiemelt figyelemmel az ott élő idős emberek gondjaival. A községben olyan rendszert alakítottak ki, amely garantálja a szépkorúak részére szükség esetén az azonnali segítséget, a személyes egyéni gondoskodást, a kiemelt figyelmet és törődést. Így egyebek között házi segítségnyújtó hordja ki otthonaikba az ebédet, megvásárolja a szükséges élelmiszereket, beszerzi a gyógyszereket. A településen a 70 év felettiek nem fizetnek szemétszállítási díjat, a 60 és 70 év közötti lakosok számára pedig felére csökkentették a szemétszállítás díját. A magánszemélyek kommunális adóját a 60 év felettieknek nem kell fizetni.

Répceszemere komplex gondozást nyújt az idős lakosok számára. Az idősek klubja szabadidős programokat, egészségügyi ellátásokat, szűréseket szervez az ott élők számára. Az időskorúak gondozóháza intézi gyógyszerbeszerzésüket és igény esetén fodrászati, pedikűrös, kozmetikai szolgáltatásokat nyújt részükre. A falugondnoki szolgálat az esélyegyenlősét és a hátrányok leküzdését hivatott előmozdítani. A községben a jelzőrendszeres házigondozó hálózatot is kiépítették.

Sokorópátkán szem előtt tartják, hogy a község elöregedő település. Az önkormányzat ezért is végezte el a teljes adminisztrációs munkát a kárpótlást kérők részére, s vállalt részt abban, hogy a sokorópátkai öregek vagyonjegye pénzzé válhasson. Felvállalja a helyhatóság a szociális járadékot igénylők adminisztrációját is. Megoldották a szociális étkeztetést kérőknek az ennivaló házhozszállítását, amely a hét kilométer hosszú faluban nem kis segítséget jelent.

Veszprémvarsány a kötelező időskori szociális ellátórendszer fenntartásán kívül kellő figyelmet fordít az idősek fizikai, lelki gondozására. Az életmód klubot minden évben támogatja a helyi önkormányzat, és térítésmentesen biztosítja a szükséges helyiséget a heti klubfoglalkozásokhoz - mondta Ponty Zita.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását