2024. május 7. - Gizella

Illegális földfoglalások Kínában

Az illegális földfoglalások veszélyeztetik Kína élelmiszerellátását, írta szerdán a China Daily című lap a föld- és erőforrásügyi minisztert idézve. A gondot az okozza, hogy a parasztoktól elkobzott mezőgazdasági területeket ipari beruházásokra, és lakóne
2007. december 26. szerda 11:01 - Hírextra
A korábban nyilvánosságra hozott kormányzati adatok szerint 2006-ban 130 ezer illegális földfoglalás történt az országban, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kormány már korábban elismerte, hogy a parasztok elüldözése földjükről társadalmi feszültséget okoz, de most először közölték, hogy emiatt gondok lehetnek a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállításával is.

Kínának legalább 120 millió hektárnyi mezőgazdasági területre van szüksége, hogy megfelelően etetni tudják a lakosságot, de jelenleg ennél alig kétmillió hektárral több áll rendelkezésre. A földügyi miniszter egy konferencián elmondta, hogy nagyjából hatmillió hektárnyi terület művelhetetlenné vált ipari szennyezések, sivatagosodás, és szikesedés miatt, és ez az illegális földfoglalásokkal együtt már komoly gondokat okozhat. Hat tartományban az egy főre eső megművelhető terület már az ENSZ által biztonságosnak nevezett 0.016 hektár alá esett.

Kínai tisztségviselők idén komoly aggodalmuknak adtak hangot az emelkedő élelmiszerárak miatt. Novemberi adatok szerint átlagosan 18,2 százalékkal emelkedtek az ételek árai a 12 hónappal korábban mért számokhoz képest. A népszerű disznóhús ára például 56 százalékkal nőtt.

Kínában megszokottnak számít, hogy a helyi kormányzatok korrupt tisztségviselői üzletemberekkel összefogva földjük átadására kényszerítik a parasztokat, hogy nagy profitot hozó ipari beruházásokra használják fel a sok esetben ingyen szerzett területeket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását