2024. április 27. - Zita

Állati karácsony

Sokan adnak kiscicát vagy kiskutyát ajándékba szeretteiknek, emellett viszont biztos vagyok benne, hogy a gazdik a szeretet ünnepén nem felejtkeznek meg kedvenceikről. De mi a megfelelő ajándék négylábú társainknak? Mitől áll fel a szőr a hátunkon? Ajándé
2007. december 25. kedd 07:35 - Pálfi Rita

Vegyük először a kutyákat. Hogy miért? Szigorúan az ABC sorrend miatt. Nem szeretnék beleszállni a kutya vagy macska vitába. Csak egy sokak által ismert állat bemutatóval. A kutya így gondolkodik. Itt van az ember. Befogadott magához, etet, gondoz, foglalkozik velem. Biztos ő az Isten. A macska ezzel szemben így látja. Itt van az ember. Befogadott magához, etet, gondoz, foglalkozik velem. Biztos én vagyok az Isten.

Kutyavilág

Talán ebből a bevezetésből is kiderül, hogy a kutyáknak lényegesen könnyebb ajándékot találni, mint a doromboló kedvenceknek. Kutyaajándék bemutatónk következik.

Szellemkutya szorítóban

A kutyáknak kiváló ajándék lehet, minden, amiben rendőrkutyák szerepelnek. A kutyám, Jerry Lee-től, Rin Tin Tin kalandjain át, Kántor nyomozásai egyaránt testre szabott alkotások. Kutyakölyköknek a 101 kiskutya és a Beethoven állhat a legközelebb a szívükhöz, de minden bizonnyal lelkesednek Plutó kalandjaiért is. A filmvilág rengetegében magukat jobban kiismerő állatok részére inkább a Kutyaszorítóbant vagy a Szellemkutyát ajánlanák. Sőt, a kifejezetten kárörvendő kutyák kedvelhetik a Tom és Jerry sorozat bizonyos epizódjait is akár.

Átmenet az audiovizuális és a kézben fogható kulturális termékek között a Snoopy kutya fémjelezte képregény sorozat, aminek tévés feldolgozása is született.

Az örökzöld könyvsláger a Lassie hazatér és a magyar kutyák körében a Bogáncs. Ha esetleg kirándulást ajándékoznánk kedvencünknek, feltétlenül iktassuk bele az Ajkán található Bogáncs szobor megtekintését. Jack London Fehér Agyarról szóló története és „A vadon szava” című regénye is megértő kutyafülekre találhat.

Pitbull rose

Amennyiben néha elfelejtjük az esti ételadagot odaadni ugatós társunknak, akkor kerüljük a Kutya vacsorája zenekar cédéjét. Viszont megunhatatlan sláger a Who let the dogs out a Baha Men tolmácsolásában. A feketezene kedvelőinek Snoop Dogg munkásságából lehet válogatni. A kemény műfajokat kedvelők pedig a Dog Eat Dog zenéjére rázhatják a bundájukat. Ki tudja, lehet hogy a négylábúak körében is óriási sikert aratna Uhrin Benedek és a Rebeka. Az is elképzelhető, hogy kutyánk Rózsaszín Pitbull rajongó titokban.

Persze kisebb kiterjedésű kutyáknak mehetnek az ilyenkor szokásos különböző ruha ajándékok, bár soha nem fogom elhinni, hogy a kutyák ezt tényleg szerethetik. Bármekkora kedvencünk van adhatunk akár pórázt is neki, de akkor sétálni is járjunk vele. Amit viszont feltétlenül kerüljünk karácsonykor az a szájkosár. Semmi esetre se bántsuk meg négylábú kedvencünket azzal, hogy ezt adjuk neki ajándékba.

Bármilyen kedves eledellel viszont szolgálhatunk nekik, ez személyre szabott, az én kutyám például a fehérrépát imádja. Nem lerágott csontokat, és semmi esetre se kutya fülét. De lehet játékokat is adni nekik, egyesek a csipogósakat különösen kedvelik.

Szintén személyes tapasztalat alapján azt tudom ajánlani minden kutyatulajdonosnak, hogy akármilyen ajándék mellett is döntenek, a helyes út az, ha szánnak egy kis plusz időt kedvenceikre, Egy kutyának ez is elég a bolDOGsághoz.

Macskajándék

A macskák már nehezebb esetek. Kényesebbek és könnyebben felhúzzák az orrukat. Egyértelmű, hogy a karácsonyi fürdetést felejtsük el. De akkor mit adjunk a cicáknak?

Macskafogó a forró bádogtetőn

A Macskafogót csak az utolsó 10 perc mellőzésével ajánlanám, viszont a Macskajaj kor és időhatár nélkül is menet. A macskák nagy példaképei közé tartozik a Csizmás kandúr, biztos nagy érdeklődéssel fogadnák a Shrek második és harmadik részét is. Irodalmi műveltségükkel kérkedő cicák biztos a Macska a forró bádogtetőn-t kérnék karácsonyra. De a többség valószínűleg beérné Garfield kalandjaival képregényben, animációs filmen, vagy akár rendes moziként.

A macskák sanyarú sorsát megörökítő Arany János vers „A tudós macskája”  minden bizonnyal könnyen bestseller lehetne a magyar macskatársadalomban, ugyanúgy, mint a Sicc kalandjai. Nemzetközi szinten a T.S. Eliot által alkotott Macskák könyvének nincs igazi konkurense.

Macskazene

A macskazene kategóriában Cat Stevens indul nevéből adódóan óriási előnnyel. Kandúroknál szóba jöhet még a Pussycat Dolls nevet viselő hölgykoszorú is. Az Eliot műve által ihletett Macskák musical minden bizonnyal magas dorombolási mutatókkal rendelkezne. Sok cica viszont vegyes érzelmekkel fogadná a Jóbarátokban elhangzott Büdös macska című dalt, Phoebe Buffay szerzeményét. A hazai macskák avatatlan kedvence a Hófi-Koós duett lehet. Kicsit rockosabb lelkületű cicák biztos óriási macskapogót lejtenének a Cure Lovecats vagy a Kispál és a Borz Macska nótáira. De a kölyöknevelés problémáit felidéző Cats in the Cradle is slágergyanús. A punkcicák Macskanadrágra próbálgatnák karmaikat.


Macska nyelv

A cicák eléggé torkosak ahhoz, hogy bármilyen plusz elemózsiával karácsonyi extra dorombolást váltsunk ki belőlük. A családunkban egyszer a véletlen úgy hozta, hogy igazi élő egeret „vehetett át” a fa alól kandúrunk. A macskajaj pedig jöhet január elsején.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását