2024. május 4. - Mónika, Flórián

A NASA-nak dolgoznak Pécsett

Az amerikai űrkutató intézetnek, a NASA-nak tervezett és majd gyárt egy speciális robotot a pécsi tudományegyetem egy csapata. Az Innovációs csoport egy olyan pehelykönnyű buldózert talált ki, amely képes a Holdon előkészíteni egy űrállomás helyét. 2020 k
2007. december 23. vasárnap 07:17 - Hírextra
Két ebédlőasztal nagyságú lesz az a robot, amelyet a pécsi tudományegyetem egyik tudós csapata készít. Ez valójában egy buldózer. A Holdon rendezi majd a talajt: a köveket tolja odébb, és a homokot egyengeti. Pehelykönnyűnek kell lennie, mert minél nehezebb, annál drágább felvinni az űrbe, de fent a súlya már többszörösére nő.

A gép feladata a talaj előkészítése egy űrközpont építéséhez. A Holdról akar ugyanis a NASA rakétákat küldeni a Marsra, amelyek a bolygót térképezik fel.

A buldózer modelljét jövőre, Amerikában készítik el, amit aztán laboratóriumi körülmények között ki is próbálnak. Az igazi gép, a tervek szerint 10-15 éven belül fog dolgozni a Holdon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását