2024. április 17. - Rudolf

Putyin a leggazdagabb ember?

Vlagyimir Putyin orosz elnök a leggazdagabb ember Európában, több tízmilliárd dolláros vagyonnal - legalábbis egy orosz politikai szakértő szerint, akivel a pénteki The Guardian közöl interjút. Sztanyiszlav Belkovszkij azt mondta a vezető baloldali brit l
2007. december 21. péntek 15:31 - Hírextra
A szakértő szerint - aki az elnök környezetéből származó információkat idéz - az orosz államfő "gyakorlatilag" 37 százaléknyit ellenőriz a Szurgutnyeftyegazban, a harmadik legnagyobb, 20 milliárd dolláros piaci tőkeértékű orosz olajtermelő társaságban.

Putyin emellett 4,5 százaléknyit birtokol a Gazpromban, a világ legnagyobb földgázipari cégében, és "legalább 75 százalékot" egy Gunvor nevű, "titokzatos, svájci székhelyű" olajforgalmazó vállalatban, amelyet Gennagyij Tyimcsenko, az államfő egyik barátja alapított - állítja a The Guardianben megszólaltatott orosz szakértő.

Belkovszkij szerint Putyin neve "természetesen" semmiféle részvényesi nyilvántartásban nem jelenik meg; offshore cégek és alapok átláthatatlan tulajdonosi szövevényéről van szó, "svájci és liechtensteini végpontokkal ... Putyin a kedvezményezett tulajdonos".

A The Guardian a szakértő állításait a Kreml elé tárta, de azt a választ kapta, hogy az elnök első számú szóvivője, Dmitrij Peszkov "nem elérhető".

Ha igaz Putyin 40 milliárdja, akkor az orosz elnök csaknem kétszer olyan gazdag, mint a Londonban élő leggazdagabb honfitársa, Roman Abramovics. Az orosz mágnásnak, aki egyebek mellett az angol Premier League-ben játszó Chelsea futballklub tulajdonosa is, a The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről minden évben összeállított vagyonbecslés idei kiadása szerint 10,8 milliárd fontja (22 milliárd dollárja) van.

Putyinhoz képest a brit uralkodó egyenesen szegénynek számít: a 81 éves II. Erzsébet királynő a The Sunday Times idei kimutatása szerint kénytelen megelégedni 320 millió fontos (640 millió dolláros) személyes vagyonnal, amely egyébként a brit szupergazdagok ezres listáján is csak a 229. helyhez volt elégséges.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását