2024. április 26. - Ervin

Emlékzászló a határőrségnek

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke emlékzászlót adományozott a schengeni övezethez való csatlakozással egy időben megszűnő önálló határőrségnek; a zászlót Béndek József, a határőrség országos parancsnoka vette át szerdán ünnepélyes keretek között Bud
2007. december 19. szerda 15:50 - Hírextra

Az ünnepélyes állománygyűlésen Orodán Sándor, a határőrség szóvivője felolvasta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntő levelét, amelyben a kormányfő Magyarország schengeni övezethez való csatlakozását mérföldkőnek nevezte.

"A határnyitás révén a magyarok közvetlenül, személyesen tapasztalhatják meg, mit jelent teljes jogú állampolgárnak lenni. Schengen ugyanakkor az európai szabadság jelképes megjelenítője is, a határok nélküli szabad és befogadó Európa metaforája" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az, hogy ez a csatlakozás technikai értelemben is megvalósulhatott, elsősorban a határőrség szakembereinek érdeme, hiszen az ő felkészültségük, kitartó és szakértő munkájuk alapozta meg ezt a sikert - írta levelében a kormányfő, hozzátéve, az új helyzet mindenkitől komoly szemléletváltást követel. A jövőben is szükség van olyan felkészült, tapasztalt és elhivatott emberekre, mint a határőrség kötelékében dolgozókra - fogalmazott Gyurcsány Ferenc köszöntő levelében.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter ünnepi beszédében azt mondta: a határőrség évtizedeken át tisztességgel és becsülettel őrizte az ország határait, és ezzel kivívta a társadalom megbecsülését.

A rendőrséggel való integráció jól és szakszerűen történt meg, a határrendészet és migráció ellenőrzése továbbra is hatékony és biztonságos - emelte ki. Fontos szempont volt, hogy a két szervezet egyesülése úgy történjen meg, hogy az Európai Unió belső biztonsága ne sérüljön.
Mint a tárcavezető fogalmazott: fejet kell hajtani a határőrség történelmi teljesítménye és érdemei előtt.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke beszédében szólt arról, hogy Magyarországon az uniós követelményekkel teljes összhangban lévő határellenőrzési rendszer alakult ki, amely méltán vívott ki nemzetközi elismerést.

"2007. szeptember 20-án lezárul egy folyamat, és kezdődik egy új" - fogalmazott az Országgyűlés alelnöke. "A határőrség sok év kitartó felelősségteljes és szakszerű munkájával részese ennek a történelmi fordulópontnak, és a szervezet betöltötte hivatását és korszakos szerepét, amiért köszönet jár" - fogalmazott Mandur László.

Béndek József altábornagy, a határőrség országos parancsnoka Kányádi Sándor költőt idézve azt mondta: "..vagyunk, míg lenni hagynak". A határőrség 62 év után megszűnik, amely korszakváltást jelent. A parancsnok emlékeztetett arra, hogy a szervezet ezek alatt az évek alatt más-más társadalmi viszonyok között, de mindig megbízhatóan és eredményesen őrizte Magyarország határait. Ez az eredményesség köszönhető a határőrség vezetőinek és az állománynak, az előző mindig kezdeményező volt, kereste az új kihívásokat, módszereket, és távol tartotta magát az aktuálpolitikától, az állomány pedig kivívta a társadalom támogatását, elismerését.

Elmondta: december 21-én 1.100 kilométeren szűnik meg a határok ellenőrzése, bárhol szabadon átléphető lesz a határ Szlovákia, Szlovénia és Ausztria felé.

Végezetül Béndek József azt mondta: nincs szégyenkeznivaló, hiszen egy jól működő szervezetet adnak át a rendőrségnek.

Az ünnepélyes állománygyűlésen 250-en kaptak kitüntetést, elismerést, közülük 180-an vették azokat át személyesen.

Az emlékzászló-adományozási ünnepségen a közjogi méltóságokon kívül jelen voltak a rendőrség, a katasztrófavédelem és a külföldi társszervek vezetői, valamint a parlamenti pártok képviselői.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását