2024. április 28. - Valéria

Koncert a Márványteremben

A hallássérült fiatalok Európai Unió által támogatott zenei nevelési programjának zárókoncertjét csütörtökön rendezi meg a Windland-Fúvósvilág Alapítvány Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében.
2007. december 18. kedd 16:01 - Hírextra

A hangversenyen közreműködik az alapítvány vezetője, Balogh József klarinétművész és a Magyar Klarinét Együttes, fellépnek a Dr. Török Béla Iskola növendékei - közölte az alapítvány munkatársa, Balogh Bea kedden az MTI-vel.

Ludwig van Beethoven a legnagyobb műveit, például a IX. szimfóniát akkor komponálta, amikor elveszítette a hallását - emlékeztetett Balogh József. A komponista egy speciális segítő módszer dolgozott ki, hosszú fadarabot vett a szájába, azzal ütögette a zongorabillentyűket - az egykorú források szerint. A mechanikus rezgések alapján valamennyire érzékelte a hangokat.

A nemzetközi hírű klarinétművész erre a szisztémára támaszkodva, de sokkal korszerűbb tanítási változatot fejlesztett ki, amelyet befogadott és támogatott az Európai Unió Leonardo da Vinci programja.

Balog József szerint klarinétozni jó, s ezen az sem változtat, ha hallássérült szeretne megtanulni klarinétozni. 2002-ben a hallássérültek, a hátrányos helyzetű fiatalok művészeti tevékenységének segítése céljából szervezte meg a Windland Fúvósvilág Alapítvány a Beethoven-program néven ismert különleges oktatási programot.

A programmal a hallássérülteknek is lehetőségük van a zenetanulásra. Zenei és kommunikációs képességeik fejlesztésével, önbizalmuk növelésével a hangszer művészi megszólaltatása, a zenei alkotómunka számukra is lehetségessé vált.

Budapesten már 40 hallássérült diák vett részt az oktatásban. Az EU-s Music for deaf elnevezésű projekt a hallássérültek oktatásához szükséges speciális tananyag és módszertan kidolgozására ad lehetőséget. A két éves programban nyolc partnerintézmény dolgozott az alapítvánnyal, az államilag akkreditált képzéshez a tanárok számára továbbképzési anyagokat állítottak össze.

A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon a jogutódja a névadó által alapított (1925) első fővárosi iskolának, ahová nagyothalló gyermekek járhattak. Dr. Török Béla a korszak kimagasló tudású, elismert otológus-audiológus professzora, tudományos kutató és iskolaszervező volt.

A csütörtök délutáni koncerten Balog József, Bartók Béla, Farkas Ferenc, valamint Mozart, Brahms és Gershwin művei hangzanak el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását