2024. április 24. - György

Kormányzati negyed és 4-es metró

A Fővárosi Közgyűlés elé kerülhetnek a kormányzati negyedet érintő szabályozási tervek és a 4-es metró építésével, pénzügyi helyzetével kapcsolatos tájékoztató is - nyilatkozta a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.
2007. december 17. hétfő 22:50 - Hírextra

Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta: a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn úgy foglalt állást, hogy a kormányzati negyed kapcsán a héten még további egyeztetésekre van szükség a településrendezési szerződésről, arról például, hogy mit vállal a kormányzat. Hozzátette, a főváros számára az a fontos, hogy amiben már szóban megegyeztek, azok be is épüljenek a szerződésbe. Az állammal, a VI. kerülettel és a Demján Sándor által jegyzett Pólus-csoporttal még hátralévő egyeztetéseken szó lesz a Podmaniczky utcai tömegközlekedésről és a Ferdinánd-híd sorsáról is. A főváros azt szorgalmazza az egyeztetéseken, hogy a Podmaniczky utcában tömegközlekedési sáv legyen. Az, hogy villamos, busz vagy troli közlekedik-e majd ott, később eldöntendő kérdés. A Ferdinánd-híd helyére pedig a tervezők egy alagutat gondoltak - ez érinti a Pólus-csoportot, amelynek tulajdonosa korábban jelentős összeggel támogatta a híd felújítását.

A 4-es metró pénzügyi helyzetéről készült negyedéves tájékoztató szerint az év elején elfogadottnál 25 milliárd forinttal többe, 511 milliárd forintba kerülne a metróépítés I. és II. szakasza. Nyáry Krisztián szerint az első szakasz, a Kelenföldi pályaudvar és a Keleti pályaudvar közötti rész 348 milliárd forintos költségigénye ténylegesnek tekinthető, a második szakaszé viszont teljesen becslésjellegű. A jelenleg 163 milliárd forintosra taksált II. szakaszból kikerült az év elején még 35 milliárd forintos kiadást jelentő felszíni beruházások költsége, így a Thököly utat is külön forrásból újítja majd fel a főváros, véglegesen 2011-ben.

A metróépítésre egyébként idén 31 milliárd forintot fizettek ki. November végéig az északi alagút fúrószerkezete 825 métert, a délié 1.260 métert haladt.

Nyáry Krisztián elmondta azt is, hogy a fővárosi önkormányzatnál elkészült az Európai Unió Kohéziós Alapjához benyújtandó támogatási kérelem. Erről várhatóan januárban döntenek, szükség esetén rendkívüli közgyűlésen. Ehhez előbb hatályba kell lépniük azoknak a kormányrendeleteknek, amelyek elengedhetetlenek a pályázat kiírásához - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását