2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tranzitútra kényszerített kamionok

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a budapesti szocialisták javaslatáról, ami a főváros kamionforgalmának csökkentéséről szól - mondta el vasárnapi tájékoztatóján Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. A kamionstop a város nagy részén 2008 márciustól
2007. december 16. vasárnap 13:53 - Hírextra
Ha az M0-ás körgyűrű - várhatóan 2008 végére - teljesen kész lesz, már csak célforgalomként jöhetnének nehéz teherautók a fővárosba.

Burány Sándor elmondta, hogy a javaslatot a szocialista frakció és a koalíció is támogatja. Csütörtökön - reményeik szerint - el is fogadja a Fővárosi Közgyűlés. Az új szabályozás március 1-jétől lépne életbe. Ekkor már csak a kijelölt útvonalakon járhatnának kamionok a fővárosban - kivéve a célforgalmat. Így a kamionok által sűrűn használt útvonalak közül kikerülne például az Üllői út, a Határ út, a Kőér utca és a Budai alsó rakpart is. Csak az elkerülhetetlenül fontos átmenő utak maradnának meg a nehéz járműveknek. Azok az utak, amihez közvetlenül kapcsolódik valamilyen országút, így például az M0-ás befejezéséig a Hungária körúton is maradnának a kamionok. Minden más területre csak behajtási engedély birtokában juthatnának be a nehéz teherautók.

Burány Sándor azt mondta, hogy a forgalomszámlálási adatok szerint a fővárosban nem is az átmenő forgalom okozza a legnagyobb gondot. Egyre több ugyanis az olyan cég, amely budapesten belüli telephelyei között közlekedteti a kamionjait. Ha felépül az M0-ás, megvalósulhat az a terv, hogy Budapesten az áruszállítás csak kisteherautókkal történjen - mondta a politikus. Ezek az intézkedések a város élhetőségét szolgálják. Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője azt mondta: vélhetően a Fővárosi Közgyűlés elfogadja csütörtökön a kamionokról szóló javaslatot.

Januártól az új behajtási díjakat vezetnek be - a tervek szerint -, és a kamionforgalom csökkenéséhez ez is hozzájárulhat. A díjak az eddiginél magasabbak lesznek, most ugyanis van olyan cég, amelyik sok kamiont működtet és havi nyolcszáz forint ellenében az összes kamionja behajthat Budapestre. Az új rendszerben kedvezményt kapnak a környezetbarát motorral hajtott teherautók - hangzott el az MSZP vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását