2023. szeptember 30. - Jeromos

A rakétavédelmi rendszerről Magyarországon

Az Egyesült Államok Európába tervezett rakétavédelmi rendszere nem Oroszország ellen irányul, az észak-koreai és iráni fenyegetés miatt van szükség a kiépítésére - ismételte meg Washington álláspontját John C. Rodd fegyverzetellenőrzésért és a nemzetközi
2007. december 14. péntek 07:50 - Hírextra
Csütörtökön a magyar fővárosban egyeztettek az amerikaiak és az oroszok a rakétavédelmi rendszerről.

A tengerentúli delegációt John C. Rodd, az orosz küldöttséget Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes vezette. A találkozót a Szabadság téri Bank Centerben tartották.

Rodd a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón azt mondta: elsősorban bizalomerősítésről és az átláthatóságról beszéltek. Bár az amerikai hírszerzés szerint Iránnak 2003 óta nincs atombomba-programja, a perzsa állam rendelkezik rakétatechnológiával. "Ez pedig komoly veszélyt jelent" - fogalmazott a politikus. John C. Rodd pénteken Prágába utazik, hogy a csehekkel egyeztessen a védelmi rendszerről. Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta: figyelembe kell venni, hogy Varsóban most volt kormányváltás, idő kell a kérdés megoldásához.

John C. Rodd kérdésre válaszolva elmondta: a lengyel és cseh kormánnyal még egyeztetnek. Amerika Csehországba radarállomást, a lengyelekhez pedig rakétákat telepítene. Ezt Oroszország hevesen ellenzi. Bush amerikai és Putyin orosz elnök 2007. július 2-án, Kennebunkportban megtartott találkozója óta a csütörtöki volt a szakértők negyedik magas szintű egyeztetése.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: azért döntöttek a budapesti tárgyalás mellett, mert ez egy "kényelmes találkozóhely. Magyarország NATO tagállam, emellett pedig kitűnő kétoldalú kapcsolataink vannak"- fogalmazott Rodd.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását