2024. április 28. - Valéria

Küzdenek a méhnyakrák ellen

A méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök elleni küzdelem legfrissebb kutatási eredményeiről számolt be Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára a csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Szó esett még egy
2007. december 13. csütörtök 19:16 - Hírextra

Egy éve érhető el Magyarországon az a - világon elsőként alkalmazott - védőoltás, amely a humán papillómavírus (HPV) által okozott méhnyakrák és nemiszervi szemölcsök ellen nyújt védelmet, mégpedig a tervezettnél szélesebb körben. Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság nemrégiben jelentette be, hogy az oltóanyag nem csak a benne lévő négy komponens, hanem további tíz HPV-típus okozta méhnyak-elváltozás megelőzésében is hatásos - mondta Szőnyi György.

Hozzátette: a Pekingben ősszel tartott orvoskonferencián arról számoltak be, hogy a 24-25 éveses korcsoportjában végzett kutatás megerősítette a korábbi feltételezést, azaz a jelenleg 9-26 éves korú lányoknak, nőknek javasolt védőoltás akár 45 éves korig is védettséget biztosíthat.

Tisza Tímea, bőrgyógyász hangsúlyozta: Magyarországon évente több mint százezer condylomás, azaz nemi szervi szemölcscsel küzdő beteg fordul szakemberhez, ez az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, amely nem veszélyezteti ugyan az életet, de súlyos testi és lelki terhet jelent az érintetteknek. A vakcina ez ellen is védelmet nyújt.

A méhnyakrák ezen megelőzési módját felismerve vállalta Százhalombatta önkormányzata, hogy költségvetése terhére beoltatja a négykomponensű HPV-vakcinával a településen élő 13-18 éves lányokat. Ezáltal 674 lány válhat védetté a HPV fertőzésekkel szemben. Az oltásokat jövő év elején kezdik el - közölte Tomek Noémi, Százhalombatta önkormányzatának szóvivője.

A rendszeres méhnyakrákszűrés és a megelőzést szolgáló védőoltás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet a HPV Ellen Oltottak Klubja - számoltak be alapítói, vagyis Bódy Sylvi, Laky Zsuzsi, Sári Éva és Zimány Linda. A sajtóesemény műsorvezetője, Palotás Petra szintén csatlakozott a klubhoz.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 630 millió embernek van HPV-fertőzése a világon. A fertőzöttek úgy terjeszthetik a vírust, hogy nem is tudnak róla, mert nincs feltétlenül a HPV-re utaló panaszuk vagy tünetük. A nemi szervi kontaktussal járó szexuális aktivitás során bárki kaphat genitális HPV-t, még közösülés nélkül is.

A betegségről és az oltásról további részletes információk a www.hpvinfo.hu című honlapon találhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását