2024. április 26. - Ervin

Mark Knopfler Budapesten

Mark Knopfler, az egykori Dire Straits frontembere 2008. május 12-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet saját együttesével - közölte a szervező Live Nation Hungary koncertiroda hétfőn az MTI-vel.
2007. december 11. kedd 07:46 - Hírextra
Mark Knopfler 65 koncertből álló európai körútja, a Kill To Get Crimson (KGTC) című turné keretében érkezik jövő májusban Budapestre - közölte Csergő Éva, az iroda sajtóreferense.
Közleményében emlékeztet arra, hogy az angol gitáros, akinek magyar vér is folyik az ereiben, nem először koncertezik Budapesten, és korábban nagy hatást gyakorolt a magyar közönségre.
Mark Knopfler a skóciai Glasgowban született 1949-ben, de kisgyermekkorában családjával együtt az északkelet-angliai Newcastle-Upon-Tyne-ba költözött.

Tizenévesen Jimi Hendrix, Scotty Moore, Django Reinhardt és James Burton játékát hallgatta a legszívesebben, és a hatvanas években csatlakozott az iskolájában alakuló alkalmi zenekarhoz. Tizenhat évesen a helyi tévében is fellépett egy iskolatársával.

Később újságírást tanult, és gyakornokoskodott is a Yorkshire Evening Postnál, majd a leedsi egyetemen tanult tovább. A diploma után Londonba ment, s csakhamar csatlakozott a Breewer's Droop nevű blues-zenekarhoz, majd Café Racers néven alakított együttest.

Éppen harminc évvel ezelőtt alakult meg legendás zenekara, a Dire Straits. Még abban az évben felvették a Wild West End, a Sultans of Swing, a Down To The Waterline és a Water of Love című számaikat. Lemezeik közül kiemelkedett az 1985-ös Brothers in Arms, amely minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. A Brothers In Arms turné 22 hónapon át tartott, a 234 koncertet több mint 2,5 millió ember látta.

Különböző zenei kalandozások után 1988-ban, a Nelson Mandela 70. születésnapja alkalmából rendezett nagyszabású koncertre Mark Knopfler újra összehívta a Dire Straits-et. A nyolcvanas évek végén dolgozott Bob Dylannel, Tina Turnerrel (akinek a producere is volt), Van Morrisonnal, Eric Claptonnal, Stinggel és másokkal, de vissza-visszatért a Dire Straits-hez.

1996-ban kezdett - Golden Heart című lemezével - szólókarrierbe, amelynek során szabadon engedhette kivételes zenei és szövegírói tehetségét is. Következő lemeze, a Sailing to Philadelphia 2000-ben jelent meg. A 2002-es The Ragpicker's Dream című album 2003-ra tervezett turnéját el kellett halasztani motorbalesete miatt. 2005-ben azonban ismét turnéra indult új lemezével, a Shangri-La-val.

A Kill To Get Crimson című lemeze idén ősszel jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását