2024. március 29. - Auguszta

Vérnyomásmérés otthon

A Magyar Hypertonia Társaság XV. kongresszusán a részvevő szakemberek igen nagy hangsúlyt helyeztek a lakosságnak az egészégmegőrzésben betöltött szerepére.
2007. december 8. szombat 20:34 - Hírextra

A több mint 1200 orvos-résztvevő előtt felszólaló előadók véleménye szerint egyértelmű, hogy a megelőzés sikeréhez nem elégséges az egészségügy szereplőinek erőfeszítése, a sikerhez társadalmi méretű mozgósításra is szükség van.

A magasvérnyomás betegség kezelése összetett, és a hatékony terápia elengedhetetlen része a folyamatos ellenőrzés. Ehhez nem elég az időszakos rendelői vérnyomásmérés, hanem szükség van az orvos által irányított beteg otthoni vérnyomásmérésére, az úgynevezett önellenőrzésre, valamint - jól megszabott kritériumok alapján - a 24 órás vérnyomás-monitorozásra is.

Az utóbbi évtizedben lezajlott technikai fejlődés és az otthoni vérnyomás-ellenőrzéssel kapcsolatos klinikai kutatások pozitív eredményei azt sugallják, hogy szükség van a módszer széles körű elterjesztésére. A felmérések alapján szorosabb összefüggés mutatható ki az otthon igazolt optimális vérnyomásérték és a hipertónia okozta szövődmények között, mint a rendelőben mért értékek esetén. Mindezek alapján elengedhetetlenné vált, hogy a szakemberek hazánkban is figyelembe vegyék az ön-vérnyomásmérés alkalmazásával kapcsolatos - 2007 júniusában megfogalmazott - új európai ajánlásokat.

Az európai ajánlás külön kitér arra az ismert jelenségre, hogy az otthoni vérnyomásmérés azért adhat hitelesebb eredményt, mert elmarad a rendelőben észlelt úgynevezett fehérköpeny jelenség káros hatása, amikor az eltérő környezet feszültsége a reális szint fölé emelheti a vérnyomást. Az otthoni ellenőrzésnek különösen időskorban, terhességben, továbbá cukorbetegség esetén, illetve a terápia-rezisztens hipertoniában van igen nagy jelentősége.

Az otthoni mérés a hipertónia ellátásban és gondozásában mind az orvos, mind a beteg számára hordoz előnyöket, ami rövidtávon jobb vérnyomáskontrollt, hosszú távon pedig kisebb megbetegedési arányt, kevesebb szervi szövődmény kialakulását eredményezi - hangzott el a szakmai társaság most zajló kongresszusán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását