2024. április 25. - Márk

Svájc a levelező világbajnok

Naponta majdnem két levelet ad fel minden egyes svájci lakos, évente pedig 713 jut egy főre és ezzel Svájc a levelezés világbajnoka. A Nemzetközi Postaunió (UPU) 2006-ra vonatkozó friss statisztikája szerint a második helyen az amerikaiak állnak 667 levél
2007. december 7. péntek 14:11 - Hírextra

A kelet-európai térségben a szlovénok a legszorgalmasabbak, fejenként átlagosan 476 levelet küldtek el tavaly és így az előkelő hatodik helyre kerültek.

2006-ban összesen 433 milliárd belföldre címzett levéllel volt dolguk a világ postásainak, ami alig valamivel több, mint egy évvel korábban és ugyanannyi, mint 2000-ben. A külföldre küldött levelek száma egy év alatt 2,2 százalékkal 5,5 milliárdra csökkent.

A csomagküldés viszont egyre népszerűbb: tavaly összesen 6,235 milliárd csomagot küldtek el bel-, vagy külföldre a világon, 4,8 százalékkal többet, mint 2005-ben. Ebben Svájc átlag 14,1 csomaggal fejenként a második, az első Japán (18,1 küldemény).

A postaszolgáltatás összesített bevétele egy év alatt 13 százalékkal 308 milliárd dollárra (53 ezer milliárd forint) nőtt. A legjelentősebb forrást 52,3 százalékkal még mindig a levélforgalom jelenti, de az ágazat erősen hanyatló tendenciát mutat: 7,7 százalékkal csökkent az ebből származó bevétel tavaly. A csomagküldés és a logisztikai szolgáltatások az összbevétel 27 százalékát tették ki, a pénzügyi szolgáltatások pedig 14 százalékot.

A csütörtökön közzétett adatok szerint egyébként a világon 5,5 millióan dolgoznak a postáknál. A legtöbben - 796 ezren - az Egyesült Államokban vannak, a legkisebb postaszolgálat pedig Tuvaluban, a polinéziai mini-szigetállamban működik 37 alkalmazottal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását