2024. április 25. - Márk

Az év öttusázói - HANGOSHÍR!

A Magyar Öttusa Szövetség ma tartotta évzáró ünnepségét, amelyen bejelentették, hogy Horváth Viktor lett az év öttusázója, míg a hölgyeknél Vörös Zsuzsa teljesítményét értékelték ezzel a címmel. A Pont FM Rádióban mind a két sportoló örömszavai elhangzott
2007. december 3. hétfő 16:37 - Hírextra
Pont FM: Nem lepődött meg senki, hogy ismét te lettél az év női öttusázója. Te elégedett vagy az idei teljesítményeddel?

Egy kicsit kettősen sikerült ez az év, hiszen az év elején több sérülésem is volt. Ezek úgy elhalasztottam volna, mondjuk úgy, hogy soha ne legyen. Ennek megfelelően nem sikerült úgy az Európa-bajnokság, ahogy szerettem volna. A fő célkitűzésem, az olimpiai kvótaszerzés volt, ez sikerült és nagyon boldog vagyok. A világbajnokságon a ló sorsolásban nem voltam szerencsés, így az sem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

Pont FM: A jövő év kiváló alkalom lesz a javításra…

Igen, hiszen május végén, Budapesten lesz a világbajnokság és utána már az olimpia jön. Nagyon szeretném, ha egy jó VB szereplés megalapozná az még jobb olimpiai szereplésemet.

Pont FM: Lehet fontossági sorrendet felállítani az olimpia és a világbajnokság között?

Vörös Zsuzsa
Legeredményesebb női versenyzőnk. A juniorok között 1997-ben egyéni világbajnok, váltóban háromszor aranyérmes, csapatban 1-1 ezüst- és bronzérmet nyert. 1998-ban a felnőtt vb-n második, 1999-ben világbajnok, 2000-ben váltóban világbajnok, az Eb-n egyéni és csapataranyat szerzett, 2001-ben az Eb-n nyert váltóaranyat. 2002-ben egyéni vb-ezüstérme mellett csapatban arany-, váltóban bronzérmes. 2003-ban nagyszerű évet zárt. Győzött Kairóban, Lisszabonban, a Budapest bajnokságon, másodszor nyert egyéni világbajnokságot, az Eb-n ezüstérmes, a csapatokkal 3 arany-, és 1 bronzérmet szerzett. 2 junior, 1 utánpótlás és 4 felnőtt egyéni ob-t nyert az Alba Volán versenyzője, kétszer nyerte a Steffl Kupát, győzött Millfieldben, négyszer szerepelt a Vk-döntőben, 2002-ben bronzérmes. A TF-en öttusa szakedzői diplomát szerzett. Az athéni olimpián egyéni aranyérmet szerzett.
Mindenképpen az olimpiai az első. A sportolókat, a közvéleményt, a médiát, mindenkit az olimpiai érdekel jobban. A budapesti világbajnokság nem sokkal van lemaradva mögötte. Szeretném kihasználni azt, hogy itthon versenyezhetek, ez egy pozitív energiát ad. Itthon általában jól szokott sikerülni, a közönség ereje sokat számít. Fontos, hogy megfelelő önbizalmat gyűjtsek, hogy az olimpia jól sikerüljön.

Pont FM: Ha nem sikerül megnyerni sem az olimpiát, sem a világbajnokságot és mégis te leszel jövő évben is az év öttusázója, tudsz majd örülni annak a címnek?

Úgy érzem nem ez a megfelelő összefüggés. Ha én megtettem mindent érte és az ottani versenyeredmény is azt mutatja, hogy az volt a legtöbb, amit én nyújthatok, akkor én elégedett leszek magammal. Úgy gondolom képes vagyok olyan teljesítményre, hogy a legjobbak között ott legyek és, hogy ez mire lesz elég, majd ott kiderül.

Horváth Viktor is válaszolt a SportPont kérdéseire.

Pont FM: A teljesítményed önmagáért beszél, egyéni világbajnoki és Európa-bajnoki cím. Nyilvánvaló, hogy te is elégedett vagy az idei szerepléseddel.

Igen, mindenképpen. Nagyon jó felkészülést tudhatok magam mögött. Az elején voltak kisebb sérülések, de azon kívül nem voltak hátráltató körülmények. Az év elejei világkupán még volt, hogy a rossz ló sorsolás miatt, lecsúsztam a dobogós helyekről, de az EB-re és VB-re ez is fordult.

Pont FM: Ezekkel az eredményekkel remélem nincs benned hiányérzet.

Horváth Viktor
Eddig 3 junior vb után 3 felnőtt Eb-n és 3 vb-n indult. A junior korosztályban 2 váltóaranyat nyert a vb-ken, az Eb-ken is szerzett 2 aranyérmet egyéni bronzérme mellé. 2001-ben az Eb-n csapatban, váltóban aranyérmes, majd a vb-n egyéni ezüstje mellett ugyancsak aranyérmes csapatban és váltóban, a Vk-döntőben 6., az UIPM év végi ranglistáján is hatodik. 2002-ben sérülés miatt csak a vb-n tudott egy csapataranyat szerezni. 2003-ban a vb-n váltóban és csapatban, az Eb-n váltóban szerzett aranyérmet. Az Alba Volán versenyzője junior (1998), utánpótlás (2000) és felnőtt egyéni ob-t is nyert, összesen 14 bajnoki aranyérmet szerzett eddig. 2007-ben már felnőtt világ és Európa-bajnok lett egyéniben.
Nem, egyáltalán nincs. A világkupákkal igazából nem is számoltam, inkább csak felkészülési versenyeknek tekintettem.

Pont FM: Ha ez sikeres sorozat folytatódik, akkor egyenes utad van az olimpiai bajnoki címig?

Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor mondhatnánk ezt is. Addig még lesz egy budapesti világbajnokság. Négy férfinak van kvótája, akiből kettő indulhat, még azt sem mondom, hogy száz százalék, hogy én indulok. Az idei évemmel, remélem, hogy elég nagy benyomást tettem arra, hogy mindenképp abban a két főben legyek, aki utazhat Pekingbe. Jó lenne, ha ez minél előbb letisztázódna, és akkor tényleg csak az olimpiára kéne koncentrálni. Remélem, hogy hasonlóan jól tudok majd versenyezni, mint idén. Hogy ez eredményben mire lesz elég azt nem tudom, de remélem jól fogok szerepelni Budapesten és Pekingben is.

Pont FM: Ha nem sikerülne az olimpiai bajnoki cím, akkor tudnál elégedett lenni az év végi elszámolásnál?

Szerintem igen. Nem csak az a jó év, ha az ember első olimpiáját meg is nyeri. Sajnos még nem voltam olimpián, hogy miként tudom majd kezelni a helyzetet, nem tudom. Szeretnék jól versenyezni, akkor leszek elégedett, ha úgy érzem, mindent megtettem a versenyen és előtte is. Ha ez nem jön össze, nem omlik össze semmi, koromból adódóan megpróbálnám a következő olimpiát is.
Forrás: Pont FM 88.1 Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását