2024. április 29. - Péter

A kevesebb kintlévőség több

Tavaly a kis- és középvállalkozások árbevételhez viszonyított kintlevősége fele akkora volt, mint 2005-ben, ám ez csupán a kiugróan rossz 2005-ös adat korrekciójának tekinthető - derül ki a cégadatszolgáltatással és követelésnyilvántartással foglalkozó Op
2007. december 3. hétfő 11:19 - Hírextra
A tavalyi mérlegadatok feldolgozása után az Opten azt állapította meg, hogy az árbevételhez viszonyított kintlevőség 42 százalékra esett a 2005-ös 84 százalékról. Ez a hányad azonban még így is rosszabb, mint a 2004-ben mért 35 százalék, vagyis csupán a két évvel ezelőtti rendkívüli romlást korrigálták a vállalkozások.

Az Opten szerint a 2005-ben regisztrált nagymértékű kintlevőség-növekedés magyarázata az, hogy a nagy áruházláncok az addigi átlagosan legfeljebb 60 napos fizetési határidőket 90-210 napra vagy akár efölé tolták ki, aminek következtében megugrott a teljesítetetlen kifizetések állománya és aránya a beszállító vállalkozások árbevételéhez mérten. Tavaly aztán a kisebb cégeknek részben sikerült alkalmazkodniuk a megváltozott helyzethez, továbbá elérhetővé váltak olyan rövid távú finanszírozási megoldások a bankoktól, az államtól, amelyek kisegítik a vállalkozásokat a meghosszabbodott átmeneti időszakokban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását