2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Európa Filmhónap a Művészben

Az Európa Filmhónap keretében a budapesti Művész moziban szombattól december végéig 11 olyan európai alkotást vetítenek, amelyek közül többet a későbbiekben sem mutatnak be a magyar mozik.
2007. november 30. péntek 08:45 - Hírextra

A 17. alkalommal megrendezendő mustra nyitónapjának előestéjén, pénteken kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek keretében a meghívott filmrendezők és producerek az online filmterjesztés lehetőségeiről beszélgetnek.

A filmes fórumot követően Sam Garbarski Markos Irina című filmjét láthatják az érdeklődők. Az alkotás Maggie-ről szól, akinek unokája súlyos beteg, a gyerek életét már csak egy ausztráliai műtét mentheti meg. Ehhez azonban pénzre van szükség, ezért a nő éjszakánként egy szex-klubban vállal munkát. A filmben Gryllus Dorka is látható.

Az Európa Filmhónap programjában bemutatják például David Mackenzie: Hallam Foe című alkotását. A film főhőse egy skót tinédzser, aki hajóra száll, hogy a nagyvárosban próbáljon szerencsét.

A Szerzők című norvég film (rendezte: Joachim Trier) két, hírnévre vágyó fiatalról szól, míg a francia Lionel Bailliu alkotásában, a Fair Play-ben egy munkahelyi közösség egymásra féltékeny tagjai mérik össze erejüket. Daniele Luchetti a "Testvérem egyedüli gyerek" című, olasz-francia filmben a hatvanas évek Olaszországát idézi fel.

A Szűkebb pátriánk című olasz film, Francesca Comencini rendezése egy milánói, kétes üzleti ügyeket bonyolító bankmenedzser történetét dolgozza fel. Olasz mozgókép Az én emlékezetemre című alkotás is, Saverio Constanzo munkájának főszereplője egy fiatal férfi, aki kolostorba vonul.
Alexej Balabanov Bádogkoporsója 1984-ben, a Szovjetunióban játszódik. Műsorra tűzik az orosz Andrej Nekrasov tényfeltáró dokumentumfilmjét, A Litvinyenko-dossziét is.

A közönség a vetítéseken láthatja még Simon Cellan Jones A Tony Blair-ügy című szatirikus utópiáját, valamint a spanyol Manuel Lombardero rendezését, az Örökké a tied című filmet.
A fesztivál újdonsága, hogy az alkotásokat a www.filmklik.hu oldalon is megnézheti a közönség. Az interneten klikkelők értékelhetik is a filmeket, a legnépszerűbb munka Arany Egér-díjat kap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását