2024. április 29. - Péter

Az alkotmánybírák az élettársi kapcsolat mellett

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak találta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén.
2007. november 26. hétfő 16:11 - Hírextra
A törvényjavaslat indoklása szerint tekintettel kell lenni arra a társadalmi tényre, hogy Európa-szerte, s így Magyarországon is egyre kevesebben választják a házasságon alapuló családmodellt, és szükséges az azonos neműek partnerkapcsolatának jogi rendezése is.

Az európai gyakorlatban van olyan ország, például Dánia és Németország, ahol csak az azonos neműek számára lehetséges a regisztrált élettársi kapcsolat, és vannak olyan országok, például Hollandia és Franciaország, ahol nemétől függetlenül bárki választhatja ezt az együttélési formát. A magyar törvényjavaslat az utóbbi megoldást tartalmazza.

Hankó Faragó Miklós szabad demokrata képviselő azt emelte ki a bizottsági vita során, hogy a jelenlegi szabályozás súlyos joghátrányt okoz azoknak, akik házasságon kívül, élettársi kapcsolatban alkotnak családot.

A család intézménye fontos, de ma már nem azonos a házassággal - mutatott rá a kormánypárti képviselő.

Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke ugyanakkor azt hangsúlyozta: a regisztrált élettársi kapcsolat mint polgári jogi, vagyonjogi jogviszony elfogadható, de mint családjogi intézmény nem.

A bejegyzett élettársi kapcsolat ne legyen kvázi család, például ne az anyakönyvezető előtt jegyezzék be. Ez alkotmányellenes, hiszen az alaptörvény is a házasság és a család intézményét részesíti alkotmányos védelemben - érvelt az ellenzéki honatya.

Ha a Ház is megszavazza a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, a jogszabály egy év múlva, 2009 januárjában léphet hatályba.

Az alkotmányügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta a közúti közlekedési pontrendszer szigorítására irányuló törvényjavaslatot, valamint a bírákról és bíróságokról szóló törvényeket módosító javaslatot. Az utóbbi többek között munkaszüneti nappá nyilvánítaná a bírák és a bírósági dolgozók számára a bíróságok napját, továbbá rendezné a bírák jubileumi jutalmát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását