2024. május 4. - Mónika, Flórián

Reneszánsz és Puccini a középpontban

A reneszánsz és a Puccini-évforduló áll a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának középpontjában - közölték a szervezők szerdán, a rendezvényről tartott fővárosi sajtótájékoztatón.
2007. november 21. szerda 14:51 - Hírextra

A 2008-as esztendő Mátyás király halálának 550. évfordulója alkalmából a reneszánsz éve lesz. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál ehhez illően arculatában is megújult.

Hozzátette, a programok is erre az ünnepi sorozatra összpontosítanak, nemcsak a zenés műfajokban, hanem a kiállítások terén is: az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum is egy-egy nagy tárlattal tiszteleg Mátyás és hitvese, Aragóniai Beatrix előtt.

Demszky Gábor főpolgármester azt emelte ki: a fesztivál jó választ ad arra a kérdésre, hogyan jelenik meg az esélyegyenlőség a művészetben. A 10 éves Baltazár Színház például a fesztiválra időzítette a premierjét, koncertet ad Érdi Tamás, Bozsik Yvette új koreográfiájában pedig kerekesszékesek is táncolnak.

A Vendégünk egy város című sorozatban kolozsvári művészek érkeznek, bemutatják Hans Peter Türk Erdélyi passióját, s lesz koncert, amelyen a 70 éves Csíky Boldizsár darabja ősbemutatóként szólal meg. Puccini Gianni Schicchijét a kolozsvári Állami Magyar Színház adja elő.

A 150 éve született olasz komponista, Giacomo Puccini műveiből összeállított áriaesttel vendégszerepel - Budapesten először - a világhírű tenorista, Roberto Alagna. A MÁV Szimfonikusok kísérik, s Eugen Kohn vezényel, aki a Zsidó Nyári Fesztiválon többször sikerrel dirigálta az együttest.
Oláh Gusztáv műemléki értékű díszleteiben, a Magyar Állami Operaházban megszólal a Bohémélet, a debreceni operaegyüttes a Manon Lescaut-t hozza Budapestre, és félig szcenírozva bemutatják a Művészetek Palotájában az Edgar című, ritkán hallható Puccini-operát. Pfitzner alkotása, a Palestrina is a reneszánsz világát idézi, Peskó Zoltán vezényli a Kovalik Balázs szcenírozásában pódiumra kerülő alkotást. Az olasz Micrologus "Reneszánsz zene a nápolyi királyi udvarban, az Aragóniaiak idején" címmel kínál koncertet.

A világsztárok jövő tavasszal is "egymásnak adják a kilincset": ahogy ígérték, március 27-én megtartják Maxim Vengerov 2007-ben elmaradt koncertjét, jönnek az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus, az alapító John Eliot Gardiner vezényletével.

A március 14-én kezdődő fesztivál nyitókoncertjét a Bajor Állami Zenekar adja Kent Nagano vezényletével, fellép Anne Sofie von Otter, valamint a Musicians du Louvre-Grenoble, ugyancsak az alapító karmesterrel, Marc Minkowskival.

Tíz év elteltével ismét vendégszerepel a José Limón Táncegyüttes, a fesztiválra időzítette bemutatóját, Macbeth-premierjét a Katona József Színház, a Budapesti Operettszínház pedig a napokban elhunyt Szabó Magda Abigéljéből készült musical ősbemutatóját.

Zimányi Zsófia, a rendezvénysorozatot szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezetője elmondta: mintegy 50 ezer jegyet kínálnak az eseményekre, ezek 30 százaléka már elővételben elkelt. A legdrágább belépő 22 ezer forintba kerül, de lesznek ingyenes programok is, és a március 30-ig tartó fesztivál utolsó három napján újra megrendezik a Fringe Fesztivált, amelyre szintén ingyenes a belépés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását