2024. április 26. - Ervin

Tovább láthatóak a habán kerámiakincsek

A nagy érdeklődésre való tekintettel több mint egy hónappal, január 6-ig meghosszabbították a Habán mítosz (1593-1738) című kiállítást az Iparművészeti Múzeumban, a május végén megnyílt tárlatot eddig mintegy 30 ezer látogató kereste fel - közölte az inté
2007. november 19. hétfő 16:00 - Hírextra
A kiállítást az eredeti tervek szerint november végéig láthatták volna az érdeklődők. A bemutatón 11 magyar magángyűjtő és a múzeum kerámiái közül egy csaknem 150 darabos válogatást tekinthetnek meg a látogatók. A kollekció így együtt még soha nem került a nagyközönség elé.

A habánok (más néven anabaptisták, vagy újrakeresztelkedők) 16. századi protestáns vallási irányzat tagjai voltak, akik zárt közösségekben, szigorú, kötött rendszabályok szerint éltek. Magas szinten űzött kézműves tevékenységeik közül a kerámia-készítés a legismertebb.

Ónmázas fajanszaik olyan luxuscikknek számítottak a 16-17. századi Európában, amelyet csak a főurak engedhettek meg maguknak. Az edényekre a megrendelő kívánságára gyakran évszámot, monogramot, nevet, címert festettek. A kiállításon bemutatott habán kerámiák is nagyrészt felirattal, évszámmal ellátott darabok, a 17. századi habán művészet színét-javát reprezentálják.

A budapesti Iparművészeti Múzeum őrzi a világ legnagyobb habán anyagát, de jelentős habán készlettel bír a Magyar Nemzeti Múzeum is. A legutóbb a nyolcvanas években rendeztek nagyobb kiállítást habán kerámiákból Magyarországon.

A múzeum összegzése szerint a magyar köz- és magángyűjtemények rendelkeznek a világon a legnagyobb és legértékesebb habán műtárgyállománnyal, ebből kaphatnak ízelítőt a látogatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását